Aseară au început să circule pe internet filmulețe cu granițele României, pline de cetățeni români care se întorc acasă din diferite zone, marea majoritate din Italia. În urma difuzării acestor imagini și conflictele apărute la granite, Geroge Bologan, ambasadorul României în Italia, a ținut să facă câteva precizărări legate de întoarcerea românilor acasă, spunând că mulți s-au hotărât să rămână acolo.
„Să nu facem din arta trișării un mod de viață. (…) Patriotismul nu înseamnă să bei o bere, să mânânci un mic la zilele naționale”, a declarat ambasadorul.
Bologan a anunțat că șase români sunt infectați cu coronavirus. Doi dintre ei sunt internați în spital, unul urmează un tratament ambulatoriu, iar restul sunt izolați la domiciliu.
„E o atmosferă care transmite responsabilitate, calm, asumarea momentului din partea comunității românești. Sunt peste 1.200.000 de români în Italia. Cred că un pic s-a exagerat și unii au preferat să crească această presiune mediatică”, a declarat George Bologan.
Românii care se întorc în țară, iresponsabili
Ambasadorul spune că ceea ce sa difuzat este ușor exagerat, numărul persoanelor care se întorc din Italia este mult mai mic decât s-a comunicat. Cu privire la motivul pentru care românii se întorc în țară Bologan spune că cel mai probil sunt speriați, dar decizia lor este una iresponsabilă.
„Să nu facem din arta trișării un mod de viață, pentru că persoanele care nu au înțeles că nu au ce să caute în România pentru binele familiilor lor sunt iresponsabilite. Eu cred că majoritatea celor care au ales să rămână în Italia, și sunt cei mai mulți dintre compatrioții noștri, sunt oameni care știu ce înseamnă respectul. Chiar dacă unul e asimptomatic se poate duce acasă, traversează Europa care e plină de focare în acest moment, stă la masă cu părinții și bunicii și peste o săptămână se întreabă de ce are o tragedie în familie. Nu putem să acționăm așa după ureche, crezând că sau , . Da, este un segment de vârstă care nu e foarte expus. Cum am văzut vindecări, persoane de 20-30 de ani, nici măcar nu au avut simptome. Probleme sunt la persoanele care depășesc vârsta de 70 de ani și au și alte afecțiuni”, a afirmat ambasadorul României în Italia.
„Patriotismul nu înseamnă să bei o bere, să mânânci un mic la zilele naționale și nici să mergi acasă cu o găleată sau o șapcă. Nu când cântâm . Patriotismul înseamnă un comportament responsabil, lucid. Asumarea unui mod de a fi în care se practică virtuțile”, a afirmat Bologan.