Atunci când vorbim de PFA, ne referim la toți cei care au intreprindere individuală, inteprindere familială, profesii liberale, precum medici, contabili, avocați, notari și arhitecți. Dacă funcționăm pe această formă de PFA și nu pe societate comercială, începând cu 1 ianuarie 2024, nu prea mai rentează să activăm sub această formă.
Începând cu veniturile anului următor, sănătatea se datorează la venitul net realizat, doar dacă se depășește un plafon de 60 de salarii minime pe economie. Potrivit Guvernului, de la anul salariul minim net va fi de 3.500 de lei, iar 60 de salarii minime înseamnă 210.000 de lei.
Dacă în prezent, avem un plafon maxim pentru contribuția la sănătate de 24 de salarii minime, în funcție de venitul realizat. La anul, cei care au venituri până în 210.000 vor plăti sănătatea 10% din venitul obținut. Abia cei care au venituri peste 210.000, aceia vor plăti sănătatea la plafonul maxim de 60 de salarii.
De la anul, contribuția la sănătate va fi mai mare
Cu alte cuvinte, vom ajunge să plătim de 3 ori mai mult contribuția la sănătate, în funcție de venitul obținut. Nu mai punem faptul că cine are PFA și obține venituri mai mari de 24 de salarii plătește și o contribuție la pensii din acest plafon. Această contribuție la fondul de pensii este de 25% din aceste salarii.
La toate aceste taxe, se mai adaugă și impozitul pe venit, așa că se pune întrebarea dacă nu cumva este mult mai rentabil să facem o microinteprindere, unde avem o condiție de a avea un salariat, cel puțin, dar ne putem angaja chiar pe noi cu salariul minim pe economie, plătim contribuțiile la 12 salarii minime, nu la 24 sau la 60.
Spre deosebire de un PFA, unde contribuția la sănătate este imensă, s-ar putea ca mulți să înceapă să migreze către microinteprinderi. Totuși, există și o parte mai urâtă. Și anume, pentru cine mai obține în plus și alte venituri din dividende, chirii, drepturi de autor, acolo rămân și la anul plafoanele de 6, 12 sau 24 de salarii minime pe economie.