Reclamă

Curtea Constituțională a luat o decizie importantă pentru taxele și impozitele românilor. Controversatul pachet de măsuri fiscale al Guvernului, pentru care și-a asumat responsabilitatea în fața Parlamentului, a fost declarat constituțional.

CCR a dat undă verde pachetului de măsuri fiscale

Pachetul de măsuri fiscale pentru care Marcel Ciolacu și-a asumat răspunderea alături de cabinetul său în fața Parlamentului merge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.

După ce opoziția nu a depus nicio moțiune de cenzură, care ar fi însemnat și faptul că actualul Executiv pica, USR a sesizat Curtea Constituţională a României, susținând că proiectul încalcă legea fundamentală.

Miercuri, 18 octombrie, CCR a dat decizie în favoarea Guvernului: proiectul de lege este constituțional și va ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis. Dacă acesta nu-l va trimite înapoi în Parlament, va fi promulgat și postat în Monitorul Oficial.

Unele dintre măsurile prevăzute în pachetul de măsuri fiscale au aplicare imediată, iar altele se aplică abia de la 1 ianuarie 2024.

Guvernul a pus la punct acest proiect de lege pentru a acoperi deficitul bugetar și pentru a se încadra în cifrele asumate prin PNRR.

Cine va plăti taxe și impozite mai mari după aplicarea noii legi

După ce noul pachet de măsuri fiscale va intra în vigoare, există mai multe schimbări:

  • apare taxa de 2% pe cifra de afaceri a băncilor pentru următorii doi ani.
  • apare taxa de 1% pe cifra de afaceri vor plăti și companiile mari, cu venituri de peste  50 de milioane de euro.
  • apare taxa de 0,5% pentru companiile care activează în sectoarele petrol și gaze naturale, cu venituri de peste  50 de milioane de euro.
  • impozit de 1% pe cifra de afaceri până la venituri de până la 60.000 euro pe an și de 3% dacă câștigă mai mult pentru microinteprinderi
  • eliminarea excepțiilor fiscale pentru IT, agricultură și construcții
  • crește TVA-ul de la 5% la 9% pentru mai multe domenii, dar și impozitele pentru români cu mașini și case de lux.

Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro