În fiecare an, pe 18 octombrie, creștinii ortodocși își aduc aminte de Sfântul Evanghelist Luca, martor al propovăduirii Domnului și al patimilor Sale. Născut în Antiohia Siriei, Luca nu era doar unul dintre cei patru evangheliști, ci și un medic talentat.
Educație și Talente Multiple
Beneficiind de o educație deosebită, Sfântul Luca cunoștea în profunzime limba greacă și avea aptitudini în domeniul artelor plastice. Este recunoscut ca fiind primul care a zugrăvit o icoană a Maicii Domnului, purtând în brațe pe Pruncul Iisus Hristos. De asemenea, a pictat chipurile sfinților Apostoli Petru și Pavel, stabilind astfel fundamentele tradiției picturii sfintelor icoane în Biserică.
Lucrări Religioase de Referință
Sfântul Luca este autorul a două opere esențiale ale Noului Testament: Evanghelia care îi poartă numele și cartea „Faptele Sfinților Apostolilor”. Este interesant de menționat că era unul dintre cei șaptezeci de apostoli, pe care îi amintește în propriile sale scrieri.
Întâlnirea Providențială cu Apostolul Pavel
Sfântul Luca a avut privilegiul de a întâlni și de a lucra alături de Sfântul Apostol Pavel. Această întâlnire providențială a avut loc la Troa, după ce Pavel petrecuse trei luni în Grecia. Luca a devenit rapid însoțitorul lui Pavel în călătoriile sale misionare și în timpul detenției romane.
Rugăciunea către Sfântul Apostol Luca
„Prin tine, Sfinte Apostol şi Evanghelist Luca, mărturisim Preabunului Dumnezeu, că nimic bun nu am făcut din ce s-a poruncit și nimic bun nu se află în noi, fără numai o scânteie de nădejde.
Dar precum la înmulțirea pâinilor, prin Sfinții Ucenici a dat Domnul Hristos hrană poporului, îndrăznesc a nădăjdui, că prin mijlocirea ta, Sfinte Luca, să-mi dea Stapânul milele Sale cele bogate spre reanimarea sufletului meu sufocat de grele păcate. […]
Încă iarăşi te rog, Sfinte Luca, mai roagă-L pe milostivul Dumnezeu ca în minutul de la marginea vieții mele, să Se milostivească și să-mi trimită pe dumnezeiescul Său înger, să-mi ia cu pace sufletul pe care făgăduiesc să-l dau în mâinile Domnului, căruia se cuvine toată slava, cinstea și închinăciunea;
Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”