Fără doar și poate, România este una dintre țările unde diversitatea peisajelor este un mare plus. Țara noastră ascunde multe comori, iar faptul că poți descoperi câte ceva nou la tot pasul face parte din farmecul mioritic.
România este una dintre țările cu potențial turistic care ar putea atrage milioane de turiști anual, dacă ar fi implementat un sistem de promovare corespunzător. De departe, marele plus al țării noastre sunt comorile peisagistice, la propriu.
Nu multă lume știe că la noi în țară se află una dintre cele mai frumoase mine de aur. Locația este unică în lume, iar faptul că se află atât de aproape de noi este un motiv în plus de mândrie.
Mina de aur de la Roșia Montană este un adevărat muzeu natural, iar partea și mai interesantă este faptul că este deschisă publicului larg și că se poate vizita.
Comoară ascunsă a României
Pentru ca vizitatorii să ajungă în mina propriu zisă, trebuie să coboare 157 de trepte. După aceste trepte se ajunge la Galeriile Romane care sunt, de altfel și singurele din lume ce pot fi vizitate în mediul lor natural.
Galeriile Romane au fost construite acum 2000 de ani și au 7 kilometri, însă, pentru publicul vizitator sunt disponibili spre acces doar 170 de metri. Galeriile au o înălțime de 1.80 metri și o lățime de numai un metru, astfel că accesul se desfășoară cu o anumită dificultate.
Ceea ce nu mulți știu este faptul că aceste galerii au fost săpate chiar de minerii care aveau o anumită normă în fiecare zi. Doar cu dalta și ciocanul, aceștia reușeau să spargă 40-60 de centimetri pe zi.
Biletele pentru accesul în mina de aur se achiziționează chiar de la ghișeul de la intrare, iar costul unui singur bilet este de 20 de lei pentru adulți.
După ieșirea din mină, puteți vizita muzeul în aer liber, unde pot fi admirate uneltele pentru prelucrarea minereului auro-argintifer.
Cu o astfel de comoară, nu este de mirare că Roșia Montană este atestată documentar de mai bine de 2000 de ani, fiind și cea mai veche localitate minieră din România.