Reclamă

Hamas dispune de un arsenal uriaș alcătuit din nu mai puțin de 7 tipuri de rachete sol-sol, cu raze diferite de acțiune. Multe dintre acestea sunt rachete artizanele create în diverse ateliere și depozite din Fâșia Gaza, printr-un veritabil program de industrie locală dezvoltat, conform oficialilor israelieni, sub directa asistență a experților iranieni.

De altfel, aceste arsenale și depozite au și fost ținta atacurilor israeliene. Vineri, Israelul a lansat atacuri aeriene și tiruri de artilerie împotriva unor rețele de tuneluri subterane din Gaza, folosite de gherilele Hamas pe fondul atacurilor persistente cu rachete asupra orașelor israeliene.

Replica Israelului la atacurile Hamas a venit prin intermediul acestui scut antirachetă, denumit Iron Dome, un sistem de apărare antirachetă dezvoltat de firmele israeline Raphael Advanced Defence Systems, cu sprijinul financiar și suportul tehnic al Statelor Unite ale Americii.

Tehnologia Israelului, net superioară celei deținută de Hamas

Proces de interceptare al rachetelor de către Iron Dome este cvasi-automatizat. În momentul în care un astfel de proiectil apare pe radarele Iron Dome, unitatea de comandă a bateriei analizează traiectoria proiectilului și decide dacă ținta merită să fie interceptată.

Cum funcționează scutul antirachetă al Israelului. Costul unui singur interceptor poate ajunge la 100.000 de dolari
arhivă presă

Fiecare sistem de lansare include 20 de interceptori care au o rază de acțiune de 40 de kilometri. În cazul în care racheta nu zboară drept și trebuie să manevreze în jurul țintei, această rază se scurtează automat.

Costul unui interceptor variază între 20.000 și 100.000 de dolari. Comparativ, o rachetă artizanală Hamas are un cost de fabricație undeva la 500 de dolari. Rachetele al-Qassam sunt extrem de rudimentare, le lipsește orice sistem de ghidare sau navigație. Sunt, pur și simplu, lansate orbește asupra țintelor.

Până acum, Iron Dome și-a dovedit eficiența în interceptarea proiectilelor Hamas, dar, la fel ca orice alt sistem antirachetă, are un călcâi al lui Ahile, existența unui așa numit prag de saturație, adică un număr maxim de rachete de la care sistemul este copleșit și nu mai poate face față simultan tuturor amenințărilor.


Reclamă

Share.

27 de ani, absolventă a Facultății de Sociologie și a Facultății de Drept din cadrul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu. Lucrează în presă de aproape 3 ani și este responsabilă de materialele publicate pe zutv.ro. Este pasionată de social media și nu îi este străin niciun tool de promovare online.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro