Schimbări importante pe piața polițelor obligatorii. Noua lege RCA aduce modificări pentru șoferii din România. În anumite condiții, asiguratorii vor fi obligați să suspende asigurarea unui vehicul.
Se schimbă legea RCA. Toți românii trebuie să știe
Falimentul liderului de piață Euroins a provocat o adevărată reformă în domeniul polițelor RCA. Guvernul dorește să modifice legislația în vigoare, iar unele dintre măsurile aflate pe masa coaliției au ajuns deja în spațiul public.
Conform unui document ajuns în posesia jurnaliștilor, anumite schimbări vor fi benefice pentru șoferii din România. Este vorba despre o modificare care îi va scuti de sume importante de bani în anumite circumstanțe.
Companiile RCA ar putea fi obligate să suspende polițele de asigurări, dacă conducătorul auto le solicită acest lucru. O prevedere care vine în ajutorul șoferilor din România care au carnetul suspendat, indiferent de perioadă.
După ce conducătorul auto își recapătă dreptul să conducă, asigurarea obligatorie ar urma să fie din nou în vigoare. Ceea se înseamnă că data de expirare a poliței va fi prelungită printr-un act adițional.
Aceeași posibilitate ar putea să o aibă românii care au mașina stricată.
Actele necesare pentru a cere suspendarea plății asigurării vor include:
- cerere la asigurător cu dovada;
- mașina să fie ținută în afara părții carosabile;
- perioada asigurării se prelungește prin act adițional.
Scopul Executivului prin aceste schimbări aduse la lege este să-i protejeze mai mult pe românii cu asigurări din țara noastră. Piața RCA a fost marcată în ultimii ani de falimente colosale, care au dus la majorări de prețuri și multe probleme pentru șoferi.
Autoritățile vor putea să amendeze mai ușor șoferii
Simultan, noua lege vine și cu prevederi mai aspre pentru șoferi. Asigurările obligatorii vor putea fi verificate de autorități chiar dacă vehiculele sunt parcate și abandonate.
Conform Codului Rutier, dacă ești prins că vehiculul pe care-l deții nu are poliță RCA, amenda este cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei.