Reclamă

Românii primesc un avertisment cu privire la creșterea taxelor și impozitelor pe care trebuie să le plătească către stat. Tot mai multe primării anunță că au decis să majoreze taxele și impozitele locale pentru anul viitor.

Această creștere se situează în jurul valorii de 13,8%, care reprezintă rata inflației pentru anul 2022. Cu toate acestea, nivelul taxelor este la discreția fiecărei primării în parte, iar un număr redus de administrații locale au decis să crească taxele cu un procent mai mic.

Utilizarea unui artificiu legislativ pentru majorarea taxelor

Pentru a implementa majorarea taxelor, unele primării au recurs la un artificiu legislativ. Cu toate acestea, ministrul finanțelor a avertizat că până la sfârșitul anului s-ar putea să apară un nou pachet fiscal, ceea ce ar putea perturba calculele inițiale.

Această situație generează incertitudine cu privire la nivelul taxelor și impozitelor, iar contribuabilii așteaptă cu nerăbdare clarificări.

Noi taxe pentru români de la 1 septembrie 2023! Pentru ce servicii vor scoate mai mulți bani din buzunare

Categoriile principale de impozite și taxe afectate

Indexarea taxelor cu rata inflației are un impact asupra mai multor categorii de impozite și taxe.

Printre acestea se numără impozitele pe clădirile rezidențiale și terenurile persoanelor fizice și juridice, impozitele pe mijloacele de transport sub 12 tone ale persoanelor fizice și juridice, amenzi privind declarațiile fiscale și taxele pentru care Codul Fiscal prevede valori în sumă absolută sau interval.

Exemplul Timișoarei și al altor orașe

Timișoara este printre primăriile care au decis să majoreze taxele cu valoarea maximă. Cu toate acestea, locuitorii exprimă îngrijorări cu privire la această creștere, având în vedere că pensiile și salariile nu cresc într-un ritm similar.

Alte orașe, cum ar fi Bucureștiul, au luat deja decizia de a crește taxele locale cu 13,8% începând din 2024. Totuși, câteva primării au decis să aplice o creștere mai mică a impozitelor.

Incertitudinea generată de posibilele măsuri fiscale viitoare

Guvernul român are în vedere implementarea unui pachet de măsuri fiscale care ar putea schimba complet situația actuală. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, afirmă că aceste măsuri ar putea fi necesare pentru a asigura încadrarea în ținta de deficit bugetar de 5,5% din PIB.

În contextul acestor posibile schimbări, există incertitudine cu privire la nivelul și structura taxelor și impozitelor, având în vedere că multe dintre cheltuielile generate de primării cresc în mod tradițional în luna decembrie.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro