Programul de reîntoarcere a românilor din diaspora este o inițiativă importantă a statului român de a atrage resursele umane înapoi în țară. Pentru a facilita această revenire, statul român promite sume semnificative de bani.
Românii care au locuit cel puțin 36 de luni consecutive în orice țară europeană vor primi suma de 2.500 euro, bani care vor fi acordați în două tranșe. Această măsură face parte dintr-un program finanțat din fonduri europene și are scopul de a stimula întoarcerea românilor în țară.
Cine primește bani de la stat
Departamentul Românilor de Pretutindeni, parte a Guvernului României, demonstrează interesul și eforturile intense ale statului pentru a-i aduce pe români înapoi acasă. Există grupuri de lucru coordonate atât de la nivelul Guvernului, cât și de la Administrația Prezidențială, care colaborează pentru a dezvolta strategii și programe eficiente privind readucerea românilor din diaspora.
Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, a explicat procedura prin care românii reveniți din străinătate vor primi sumele de bani promise. În primul rând, aceștia trebuie să depună o cerere de angajare la Agenția Județeană de Ocupare și Formare Profesională.
De asemenea, trebuie să prezinte o dovadă care să ateste că au locuit în mod consecutiv 36 de luni în altă țară. După îndeplinirea acestor condiții, românii vor primi prima tranșă de bani atunci când se întorc în țară și se angajează. A doua tranșă va fi acordată dacă aceștia lucrează cel puțin 12 luni în România.
Statul român vrea să aducă diaspora acasă
Programul nu se rezumă doar la acordarea sumelor de bani, ci include și servicii de consiliere pentru găsirea unui loc de muncă sau deschiderea unei afaceri în cazul în care românii sunt interesați. Agenția Națională de Ocupare și Formare Profesională (ANOFM) oferă sprijin în acest sens, în paralel cu acordarea sumelor financiare.
Această inițiativă are ca scop motivarea românilor să revină în țară și să contribuie la dezvoltarea economică și socială a României. Prin oferirea unui stimulent financiar, statul român își propune să încurajeze românii să își urmeze visurile și să profite de oportunitățile de carieră sau de afaceri în țara lor natală.