Reclamă

În septembrie 2021, ANPC a sancționant Engie și E.ON cu ordin de încetare a practicilor comerciale incorecte și cu închiderea unității, pe motiv de practici comerciale incorecte în dauna consumatorilor. Pe scurt, umflarea facturilor la energie. 

De notat că în ianuarie 2022, fuseseră deja sancționate 75 de companii din domeniul energiei electrice, printre care și Enel, RDS&RCS și, respectiv, CEZ. Cele două mari corporații în speță au formulat acțiuni în contencios administrativ. Pentru că legea le permite, au cerut suspendarea efectelor ordinului de încetare.

Curtea de Apel a admis pe loc aceste cereri și, implicit, le-a permis celor două corporații să continue activitatea, în ciuda faptului că statul român a constatat practici comerciale incorecte de care se făceau vinovate.

Legea permite astfel de acțiuni și decizii. Singurele două obiecții sunt două la număr. Prima,  că instanțele nu sunt deloc prompte când oamenii de rând cer suspendarea unor astfel de acte administrative.

A doua este legată de faptul că procedura de judecată este extrem de îndelungată, lucru care permite ca la adăpostul unui decizii rapide, provizorii și superficiale a instanței (în procedura suspendării nu se verifică fondul, ci doar aparența dreptului reclamantului), mega comerciantul favorizat legal și judiciar poate continua comportamentul incorect, fără teama de reacție adversă legitimă a statului.

Engie și E.ON, trecute cu vederea de ANPC. Lui Horia Constantinescu i s-a pus pata doar pe afacerea lui Pescobar
Wikipedia

Pe cine favorizează noua lege a lui Ciolacu

Procesele respective nu s-au judecat nici acum pe fond. Sunt mari „șanse” să se judece definitiv peste patru ani, de acum încolo. Procesul ANPC și Paracletos vs. Raiffeisen a durat șase ani, dar s-a terminat prost pentru bancă, a fost obligată să restituie clienților zeci de milioane de euro cu titlul de plăți nedatorate, cauzate de comportamentul comercial incorect al băncii.

Într-un exercițiu scurt de imaginație, putem presupune că aceste două mari corporații vor pierde aceste procese peste patru ani. Retroactiv, plățile făcute de consumatori vor fi devenit plăți nedatorate, iar veniturile celor doi mari comercianți, venituri fără sursă identificabilă.

Dacă legea lui Marcel Ciolacu privind austeritatea fiscală va fi promulgată, întrebarea care se pune este oare se va aplica sau nu impozitarea de 70%. Vor plăti cei doi comercianți pentru averea ilicită dobândită prin prejudicierea consumatorilor?

Multe din aceste companii se prefac că au pierderi tocmai pentru a nu plăti impozite. E.ON și Enel au avut anul trecut cifre de afaceri de 14, respectiv 12 miliarde de lei în România, dar nu au plătit niciun impozit pe profit și dividende, pe motiv de pierderi „coafate” contabil.


Reclamă

Share.

27 de ani, absolventă a Facultății de Sociologie și a Facultății de Drept din cadrul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu. Lucrează în presă de aproape 3 ani și este responsabilă de materialele publicate pe zutv.ro. Este pasionată de social media și nu îi este străin niciun tool de promovare online.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro