Reclamă

Începând cu luna noiembrie a acestui an, vor avea loc modificări majore în ceea ce privește formula de calcul a pensiilor în România. Potrivit Ministrului Finanțelor, aceste modificări ar putea aduce beneficii pentru peste un milion și jumătate de români, cu majorări de până la 20% ale veniturilor lor de pensie.

Cu toate acestea, aceste majorări vor implica și un cost semnificativ pentru statul român, estimat la aproximativ 16 miliarde de lei. Pentru a acoperi aceste cheltuieli, se va recurge la majorarea taxelor și impozitelor pentru cei din sectorul privat.

Care sunt scenariile luate în calcul

Există trei scenarii luate în calcul de către coaliție în ceea ce privește noua lege a pensiilor. Primul scenariu are în vedere atât contribuția la asigurările sociale, cât și vechimea în muncă.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat că formula de calcul are două elemente componente: valoarea de referință a punctului de pensie și numărul de puncte. Modalitatea de calcul din sistemul public de pensie se apropie foarte mult de nivelul de contributivitate.

În urma acestor modificări, specialiștii estimează că bărbații care s-au pensionat înainte de 2015, având un stagiu de cotizare de 35 de ani, vor fi primii care vor beneficia de majorări semnificative ale pensiilor lor. De asemenea, femeile cu un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani vor avea și ele de câștigat.

Noua formulă de calcul a pensiilor! Ei sunt românii care vor primi mai mulți bani din noiembrie. Informația zilei de la vârful Guvernului

De exemplu, un bărbat cu o pensie de 2.550 lei ar putea primi în plus aproape 1.000 lei, în timp ce o femeie cu o pensie de aproximativ 2800 lei și un stagiu de cotizare de 32 de ani ar putea beneficia de o majorare de aproximativ 800 de lei. Noua lege are și ca scop rezolvarea diferențelor între pensiile bărbaților și femeilor prin aplicarea unui mecanism de corecție.

Vești bune pentru toți pensionarii din România

Un alt element important al noii legi a pensiilor este indexarea anuală a acestora cu rata inflației din anul precedent, începând cu luna martie. De asemenea, pentru a stimula rămânerea în activitate, se va acorda un număr de puncte pentru fiecare an lucrat peste stagiul de cotizare de 25 de ani.

Cu toate acestea, implementarea noii legi a pensiilor va avea un impact financiar semnificativ asupra statului român. Se estimează că cheltuielile vor crește cu 14% odată ce legea va intra în vigoare, începând cu 1 ianuarie 2024.

Această reformă face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență, iar în schimbul fondurilor europene, se va crește treptat vârsta de pensionare pentru femei la 63 de ani până în 2030 și la 65 de ani până în 2035.

Înainte de a intra în vigoare, reforma pensiilor speciale trebuie adoptată în Parlament, respectând modificările cerute de Curtea Constituțională și Comisia Europeană. Se ia în considerare creșterea impozitului pe partea de necontributivitate la 20%, care ar putea fi aplicat tuturor pensiilor de serviciu și militare, nu doar magistraților.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro