Reclamă

Începând cu luna iulie a acestui an, guvernul a discutat despre implementarea unor noi taxe și tăieri de cheltuieli cu scopul de a acoperi gaura de 20 de miliarde de lei de la bugetul de stat.

Însă, în ultimele trei luni, pachetul de măsuri de austeritate a fost modificat de mai multe ori, ca urmare a presiunilor sociale și politice. O analiză realizată de Antena 3 CNN asupra formei finale a măsurilor decise de guvern a relevat că Executivul a identificat anumite zone din sectorul privat în care consideră că fiscalitatea poate fi crescută.

Astfel, taxa pe valoare adăugată pentru evenimentele artistice, precum concertele și festivalurile, va crește de la 5% la 9%.

În ceea ce privește marile companii, acestea vor fi supuse unui impozit de 1% din cifra de afaceri. În același timp, microîntreprinderile care obțin venituri mai mari de 60.000 de euro vor plăti un impozit pe venit de 3%.

Taxa de lux pentru case și mașini

Pentru românii înstăriți care dețin case sau mașini de lux, a fost impusă o taxă de 0.3%. Aceasta reprezintă o măsură suplimentară luată de guvern pentru a obține venituri suplimentare.

Toți angajații vor fi obligați să plătească contribuții la sănătate (CASS). În plus, bugetarii cu salarii mai mari de 8.000 de lei net vor pierde voucherele de vacanță și indemnizația de hrană, iar funcția de șef de birou va fi eliminată.

Modificările aduse legii austerității. Cum se va acoperi gaura bugetară de 20 de miliarde. Românii care vor suferi cel mai mult

Impozit pe salariu pentru IT-ști

Persoanele care lucrează în domeniul IT și au salarii mai mari de 10.000 de lei vor fi supuse impozitării salariului. Inițial, guvernul a decis să permită plata tichetelor de masă cu bani în mână, însă ulterior a revenit asupra deciziei. Astfel, tichetele de masă vor fi acordate în continuare sub formă de tichete sau pe carduri speciale, așa cum se întâmpla până acum.

Mai multă flexibilitate pentru primari și Consiliile Județene

În anul pre-electoral, guvernul a făcut mai multe concesii pentru primari și președinții Consiliilor Județene.

Astfel, aceștia nu vor mai fi limitați la cheltuieli de până la 2.5% din venituri pentru organizarea de târguri, petreceri câmpenești sau activități sportive.

În plus, guvernul nu va tăia toate posturile neocupate din primării și Consilii Județene, așa cum se întâmplă în administrația centrală, ci le va reduce cu 10%.

De asemenea, responsabilii din guvern au hotărât că valorile pentru salariul minim și salariile din construcții vor fi adoptate prin acte separate. Aceasta vine în contextul unei analize mai atente și mai detaliate a acestor aspecte.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro