Reclamă

Recalcularea pensiilor poate fi o modalitate interesantă de a obține un venit mai mare după pensionare. Deși termenul poate părea complicat, procesul în sine este destul de simplu și poate aduce beneficii semnificative. Iată cum poți mări pensia și de ce documente ai nevoie pentru a face acest lucru.

Ce înseamnă recalcularea pensiilor?

Recalcularea pensiilor este un proces prevăzut de lege prin care pensionarii pot actualiza valoarea pensiilor lor. Acest lucru se face în funcție de anumite criterii și perioade de cotizare.

Opțiunea de recalculare se adresează în special celor care, după ce au devenit eligibili pentru pensie, au continuat să cotizeze la sistemul de pensii sau au realizat alte contribuții care nu au fost luate în considerare la stabilirea pensiei inițiale.

Ce spune legea despre recalcularea pensiilor?

Legea pensiilor din România reglementează acest aspect în articolul 107. Conform acestuia, pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare și prin valorificarea altor documente care pot modifica drepturile de pensie, dar care nu au fost luate în considerare inițial.

Tot ce trebuie să știi despre recalcularea pensiilor! Cum puteți primi mai mulți bani la pensie

Pensionarii pentru limită de vârstă care realizează stagii de cotizare după data înscrierii la pensie pot solicita recalcularea pensiei conform legii.

Când ar trebui să soliciți recalcularea pensiei?

Recalcularea pensiei poate fi solicitată în cazul în care, la momentul stabilirii pensiei, nu au fost luate în considerare toate perioadele de cotizare sau alte contribuții relevante. Acest lucru poate fi valabil pentru stagiile de cotizare realizate în străinătate sau în circumstanțe speciale.

Dacă ai continuat să lucrezi și să cotizezi după ce ai devenit pensionar, aceste stagii suplimentare pot fi adăugate la pensia ta, oferindu-ți o oportunitate excelentă de a-ți mări venitul lunar. De asemenea, dacă ai documente care pot influența cuantumul pensiei tale și care nu au fost incluse inițial în dosarul de pensie, acestea pot fi valorificate în procesul de recalculare.

Ce se întâmplă după aprobarea recalculării?

Dacă cererea de recalculare este aprobată, noul cuantum al pensiei va fi aplicat începând cu luna următoare depunerii cererii. Acest lucru înseamnă că poți începe să primești o pensie mai mare într-un interval relativ scurt de timp.

Recalcularea pensiei poate fi un instrument valoros pentru asigurarea unui venit mai bun pe termen lung. Este important să fii informat cu privire la procedurile și documentele necesare pentru a beneficia de această oportunitate.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro