Reclamă

Din toate timpurile, supravegherea la locul de muncă a fost un subiect sensibil. Și spunem asta pentru că mereu angajatorul a vrut să știe ce face angajatul la birou, chiar și atunci când nu este supravegheat de persoana lui. Însă, cât de legal este acel lucru și în ce condiții se poate face?

După pandemie, regulile la locul de muncă s-au mai schimbat, în sensul în care din ce în ce mai mulți angajați au început să ceară să lucreze de acasă sau să beneficieze de stilul hibrid. Atunci când cineva lucrează de acasă, supravegherea lui devine mult mai dificilă, comparativ cu mediul fizic, de la birou.

De-a lungul timpului, au fost sesizate numeroase cazuri în care angajatorii au montat camere de supraveghere în birouri, fără acordul angajaților, doar pentru a fi mereu la curent cu activitatea lor din timpul programului. Și, tocmai din acest motiv, s-a născut una dintre cele mai arzătoare întrebări.

Are sau nu angajatorul dreptul să pună camere de supraveghere în biroul angajaților

Ce trebuie să știi despre drepturile tale la locul de muncă

Are dreptul angajatorul să pună camere de supraveghere la serviciu ca să vadă dacă angajații își fac treaba, dacă nu stau pe Facebook în loc să muncească? Ei bine, să știți că potrivit legii, anagajatorul are dreptul să pună camere de supraveghere la locul de muncă doar doar justifică un interes legitim.

Un exemplu de interes legitim poate fi un proprietar de magazin pune camere de supraveghere ca să nu intre cineva să fure toată pâinea. Dar, în niciun caz, legea nu dă dreptul angajatorului să pună camere ca să supravegheze activitatea angajaților, dacă stau pe Facebook, dacă stau la povești, în loc să muncească.

Și, totuși, în cazul în care se întâmplă astfel de spețe, în care angajații să fie supravegheați fără un interes legitim, trebuie să știe că angajatorul este bun de plată. Cu alte cuvinte, la rândul lor, angajații pot primi despăgubiri în instanță pentru încălcarea dreptului la viață privată pentru că a fost supravegheați în mod ilegal.


Reclamă

Share.

27 de ani, absolventă a Facultății de Sociologie și a Facultății de Drept din cadrul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu. Lucrează în presă de aproape 3 ani și este responsabilă de materialele publicate pe zutv.ro. Este pasionată de social media și nu îi este străin niciun tool de promovare online.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro