Un proiect nou de lege ar putea aduce amenzii usturătoare pentru cei care încalcă legea. Este vorba despre comercianții care vând băuturi alcoolice persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani. Pentru ei, ar putea fi aplicate sancțiuni între 5.000 și 10.000 de lei.
Se dau amenzi de peste 5.000 de lei. Este strict interzis în magazin
În România, vârsta legală pentru vânzarea alcoolului și a produselor din tutun este 18 ani. În cazul în care comercianții ignoră acest lucru și vând oricum băuturi minorilor, riscă amendă între 500 și 1.000 de lei.
Un proiect de lege depus recent în Senat ar putea schimba însă totul. Inițiatorii cer majorarea sancțiunii pentru a pune punct acestui fenomen care poate afecta dezvoltarea adolescenților și le poate crea mari probleme.
Mai exact, comercianții care vând sau oferă gratuit alcool minorilor vor plăti amenzi cuprinse între 5.000 lei și 10.000 lei.
Modificarea legii în sensul creșterii amenzilor poate contribui la consolidarea normelor sociale sănătoase legate de consumul de alcool în societate. Aceasta poate ajuta la transmiterea unui mesaj clar că consumul de alcool la o vârstă fragedă nu este acceptabil și poate avea consecințe serioase.”, se arată în proiectul de lege.
Medicii avertizează asupra efectelor negative ale consumului de alcool în rândul tinerilor
Medicii au tras, de-a lungul timpului, numeroase semnale de alarmă în ceea ce privește consumul de alcool în rândul minorilor.
Acest obicei, care se poate transforma ușor într-un viciu, are repercusiuni pe termen lung asupra sănătății și dezvoltării acestora. Efectele sunt diverse și pot afecta atât fizic, cât și emoțional.
Din punct de vedere fizic, consumul de alcool în rândul minorilor poate afecta dezvoltarea creierului în plină creștere, ceea ce poate duce la probleme cognitive și de comportament. Mai mult decât atât, poate avea un impact negativ asupra funcționării ficatului și a sistemului digestiv, iar pe termen lung poate duce la boli hepatice severe.
Pe plan emoțional, consumul de alcool poate contribui la probleme precum depresia, anxietatea și tulburările de personalitate. Poate afecta, de asemenea, relațiile sociale și familiale ale minorilor, ducând la izolare și conflicte.