Reclamă

Guvernul este pe ultima sută de metri cu discuțiile pe pachetul de măsuri fiscale. Acesta va include și o taxă suplimentară pentru bănci, care, susține Marcel Ciolacu, nu va impacta și ratele românilor.

Marcel Ciolacu, anunțul serii despre ratele la bănci ale românilor

Guvernul merge mai departe cu taxa de 1% din cifra de afaceri a băncilor, în ciuda atenționărilor economiștilor.

Românii sunt terifiați că după aplicarea acestei taxe, ratele lor vor crește simțitor din nou. Premierul României spune că nu există niciun motiv de îngrijorare.

Să nu credem cumva că Banca Europeană de Investiţii va mări dobânda de referinţă din cauză că am pus noi 1% la sistemul bancar. Din câte ştiu eu, domnul ministru al Finanţelor a avut o discuţie cu toţi reprezentanţii sistemului bancar şi au convenit nişte lucruri foarte concret – nu va duce la creşteri de dobânzi., a declarat Marcel Ciolacu.

Premierul României a mai explicat în ce condiții pot crește dobânzile românilor la credite, cum s-a întâmplat în ultimii ani. Băncile recurg la această măsură doar atunci când inflația este în creștere.

În plus, Ciolacu susține că această taxă nu va influența nici creșterile de prețuri la produse. Și că acestea ar trebui să rămână în perioada următoare la același nivel ca până acum. Mai ales că în vigoare este și ordonanța prin care adaosul comercial la alimentele de bază a fost plafonat.

Ce se va întâmpla dacă băncile vor crește din nou ratele românilor

În aceste condiții, Guvernul este de părere că românii nu vor avea de suferit în urma pachetului de măsuri fiscale ce urmează să fie adoptat. Taxa de 1% pe cifra de afaceri, mai spune șeful Executivul, nu va avea repercusiuni asupra populației.

Totuși, specialiștii în domeniul economic în contrazic pe cei de la putere. Aceștia au susținut încă de la început că băncile vor încerca să-și acopere pierderile prin majorări care se vor reflecta în ratele oamenilor.


Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro