Reclamă

Începând cu data de 19 septembrie, indemnizațiile pentru Concediul de Creștere a Copilului (CCC), destinat gemenilor și nașterilor suprapuse a fost majorat. Mai mult decât atât, metoda de calcul pentru aceste indemnizații a fost schimbată pentru a aduce mai multe beneficii părinților.

Această modificare semnificativă a fost implementată prin Ordonanța de Urgență 164/2022 și vine ca urmare a ajustărilor aduse normelor de aplicare ale OUG 111/2010. Aceste schimbări au fost aduse la viață prin Hotărârea de Guvern nr. 865/2023, o veste binevenită pentru părinții din întreaga țară.

Cum funcționează noua schimbare

În trecut, părinții care se aflau în CCC primeau o indemnizație minimă de 1.314 lei pentru fiecare copil născut în cadrul aceleași sarcini, în plus față de indemnizația corespunzătoare veniturilor din ultimele 12 luni din ultimele 24 de luni înaintea nașterii. Aceeași regulă se aplica și în cazul în care aveau o nouă naștere în timpul concediului.

Cu schimbarea recentă, părinții aflați în CCC vor primi suma totală reprezentând indemnizația aferentă veniturilor, plus încă jumătate din această sumă. Această modificare poate duce la sume totale care depășesc 12.750 lei în anumite cazuri.

Este oficial! Guvernul a făcut modificări radicale: Se dau până la 8.500 de lei de la stat pentru acești români

Ce indemnizație va primi mama unor tripleți

De exemplu, o mamă a trei copii, cum ar fi tripleți, care primește o indemnizație de 3.000 lei pentru primul copil, va primi încă 1.500 lei pentru al doilea și al treilea copil, astfel încât totalul să fie de 6.000 lei. În alt caz, dacă o mamă cu o indemnizație maximă de 8.500 lei naște un al doilea copil, va primi 12.750 lei.

Schimbări radicale pentru angajatori

De asemenea, în decembrie 2022, normele legate de CCC au suferit modificări importante, cum ar fi notificarea de intrare în concediu, dublarea perioadei de concediu pentru celălalt părinte și alte aspecte relevante pentru cei care revin la muncă după perioadele de îngrijire a copiilor.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro