Reclamă

În ultimii doi ani, prețurile, în special la alimente au crescut substanțial. Acest lucru a afectat grav românii, mai ales pe cei care de abia se descurcau cu banii. Din păcate, scumpirile nu vor înceta.

Recent, guvernul a anunțat măsuri fiscale și bugetare care vor avea un impact negativ asupra prețurilor produselor pe care le cumpărăm în mod frecvent. Aceste măsuri vor afecta coșul de cumpărături al fiecărui român și au fost prezentate de către Ministerul Finanțelor.

Două categorii separate de măsuri: creșterea TVA-ului și majorarea accizelor

Aceste măsuri se împart în două categorii principale: creșterea TVA-ului și majorarea accizelor. TVA-ul va crește pentru produsele montane, produsele tradiționale și produsele BIO, considerate de guvern și de lege ca fiind de înaltă calitate. Astfel, pentru aceste produse, va trebui să plătim mai mult. De exemplu, la o pungă de bomboane dulci, vom plăti 3 lei în plus, deoarece TVA-ul va crește de la 9% la 19%.

Produsele cu conținut mare de zahăr vor fi afectate și ele

În plus, produsele care au o concentrație ridicată de zahăr, de 10 grame de zahăr la suta de grame de produs, vor fi supuse aceleiași creșteri de TVA. Astfel, prețurile acestor produse vor crește semnificativ. De asemenea, accizele se vor majora pentru produsele care au un conținut mare de zahăr. De exemplu, pentru un litru de băuturi îndulcite, impactul asupra prețului va fi de aproximativ 20-25% pe litru.

Ordonanța austerității sărăcește și mai mult românii! Acestea sunt alimentele care vor costa mai mult
Sursa: Social media

Impactul asupra produselor alimentare

Există și alte măsuri care vizează produsele alimentare, însă majoritatea produselor de bază, precum și alte produse alimentare, nu vor fi afectate de aceste creșteri de TVA sau accize. Astfel, prețurile acestor produse vor rămâne neschimbate.

Menționăm că românii se află deja într-o situație extrem de grea. Ratele la bancă au explodat, prețurile alimentelor sunt într-o continuă creștere, iar salariile continuă să fie extrem de mici.

Rămâne de văzut cum se vor descurca oamenii cu noile decizii ale Guvernului, ținând cont că în prezent sunt obligați să renunțe la diferite „plăceri”, pentru a avea bani pentru cele absolut necesare.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro