Reclamă

După incidentul de la 2 Mai, care s-a petrecut în urmă cu câteva săptămâni, subiectul legat de consumul de droguri în rândul tinerilor este din ce în ce mai dezbătut. Tentația de a consuma substanțe interzise există la tot pasul, iar părinții și bunicii trebuie să fie foarte atenți. Există mai multe forme de substanțe interzise, iar unele dintre ele, sunt neașteptat de prezente peste tot.

În ultima perioadă, atât autoritățile, cât și părinții tinerilor sunt din ce în ce mai preocupați și mai speriați de faptul că tinerii ar putea consuma sau deveni dependenți de droguri. Astfel de substanțe sunt prezente la tot pasul, iar furnizorii se asigură că „marfa” lor este distribuită în puncte cheie, acolo unde se află mulți tineri. De exemplu, în școli.

Însă, nu doar drogurile clasice și cunoscute de toți sunt un pericol pentru tineri. Mai nou, un alt tip de substanță produce efecte similare unui drog, iar autoritățile din afară îl cataloghează ca fiind în top trei cele mai periculoase droguri pentru organism. Este vorba despre „funny gas”, adică gazul ilariant.

Atenție, părinți! Cum știți când copilul se droghează cu „funny gas”
arhivă presă

O singură (supra)doză poate fi letală

Gazul ilariant este un gaz incolor, cu miros plăcut și gust dulceag (comercializat în butelii de uz medical (analgosedare inhalatorie în stomatologie sau obsterică) sau industrial (agent spumant în industria alimentară). Mai nou, este unul dintre cele mai frecvent utilizate droguri de către tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani.Utilizarea protoxidului de azot a crescut în timpul pandemiei.

Simptomele consumului de „funny gas” apar rapid după consum (4-5 inhalări, cam în 2-3 minute, sunt reversibile și nu sunt cauzate de o altă afecțiune). Efectele asupra sistemului nervos sunt de tip narcotic – doze mici sunt anxiolitice, euforizante (produc bună dispoziție, ca la consumul de alcool – de unde denumirea de gaz ilariant, gaz de beție) și parțial agonist pe receptorii opiozi (de unde denumirea de gazul paradisului).


Reclamă

Share.

27 de ani, absolventă a Facultății de Sociologie și a Facultății de Drept din cadrul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu. Lucrează în presă de aproape 3 ani și este responsabilă de materialele publicate pe zutv.ro. Este pasionată de social media și nu îi este străin niciun tool de promovare online.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro