Reclamă

Piața medicamentelor fără prescripție medicală (OTC) și a suplimentelor alimentare în România a înregistrat o creștere constantă în ultimii doi ani și jumătate, potrivit unei analize realizate de Consiliul Concurenței.

În 2022, piața OTC a atins o valoare de 2,91 miliarde de lei, cu aproximativ 125% mai mare față de anul 2015. Volumul medicamentelor OTC comercializate a crescut cu aproximativ 49%, iar piața suplimentelor alimentare a înregistrat o creștere și mai puternică, ajungând la aproximativ 2,1 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 246% ca valoare și 103% ca volum.

Prețurile medicamentelor OTC au înregistrat o creștere continuă

Consiliul Concurenței a analizat prețurile celor mai bine vândute medicamente OTC comercializate de cele mai importante lanțuri de farmacii din România în perioada ianuarie 2021 – august 2023.

Noi coduri de ninsori și viscol. Iată zonele afectate și cât sunt valabile. Va ninge în jumătate de țară
Sursa: Social media

Pe parcursul acestui interval, prețurile medii ale medicamentelor OTC s-au majorat cu procente cuprinse între 11% și 66%.

Diferențe în evoluția prețurilor la medicamente

Analiza Consiliului Concurenței a evidențiat diferențe în evoluția prețurilor la cele 27 de medicamente monitorizate. În cazul a 8 dintre acestea, prețul mediu a crescut cu procente cuprinse între 11% și 19%, în timp ce în cazul a 11 medicamente majorarea prețului mediu a fost între 21% și 28%.

Pentru 5 medicamente, prețul mediu în luna august 2023 a crescut cu peste 30%, cele mai mari scumpiri fiind înregistrate la medicamentul Baneocin (69%) și medicamentul Parasinus (49%). Prețul mediu al celor 27 de medicamente este cuprins între 22,94 lei și 28,17 lei, înregistrând o creștere de aproximativ 23% față de prețul mediu înregistrat în ianuarie 2023.

Creșterea prețurilor la suplimentele alimentare

Analiza Consiliului Concurenței a evidențiat și o creștere similară a prețurilor la suplimentele alimentare. În perioada analizată, prețurile medii ale acestor produse au crescut cu până la 62%. Din cele 27 de suplimente alimentare monitorizate, 8 au înregistrat creșteri cuprinse între 1% și 16%, alte 8 suplimente au înregistrat creșteri medii între 21% și 29%, iar 5 produse au înregistrat creșteri de cel puțin 30%.

Cele mai mari creșteri au fost înregistrate la suplimentul Uractiv Forte (62%) și Hepatoprotect Forte (42%). Prețul mediu al acestor produse a fost între 41,95 lei și 46,92 lei, iar în august a fost cu aproximativ 12% mai mare comparativ cu ianuarie 2023.

Diferențe de prețuri între România și alte state membre ale UE

Consiliul Concurenței a analizat și diferențele de preț existente între România și alte state membre ale Uniunii Europene la 17 medicamente OTC.

Analiza a indicat că prețurile practicate în Polonia, Cehia și Slovacia sunt mai mici decât în România, în timp ce Austria, Belgia, Germania și Italia se situează la polul opus, având medicamente și suplimente alimentare de cel puțin două ori mai scumpe.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro