Reclamă

Milioane de seniori vor beneficia de un ajutor financiar suplimentar lunar la pensie, în următoarea lună. Această veste aduce un zâmbet pe buzele multor persoane în vârstă, deoarece sumele acordate se situează între 300 și 500 de lei.

Pentru pensionarii cu pensii mai mici de 3.000 de lei, anul 2023 a adus o veste bună. Aceștia vor primi un ajutor financiar între 600 și 1.000 de lei, în funcție de valoarea veniturilor. Această măsură a fost inclusă într-o ordonanță emisă anul trecut și a avut prima tranșă de plată în luna ianuarie. A doua tranșă va fi virată pensionarilor în luna următoare.

Suma acordată în funcție de nivelul veniturilor

Conform OUG nr. 168/2022, pensionarii sistemului public de pensii, cei din sistemul pensiilor militare de stat și beneficiarii de drepturi speciale prevăzute de legi vor primi un ajutor financiar, cuantumul acestuia variind în funcție de nivelul veniturilor. Schema propusă este următoarea:

  1. a) 1.000 de lei, pentru venituri lunare de până la 1.500 lei
  2. b) 800 de lei, pentru venituri lunare între 1.501 lei și 2.000 lei
  3. c) 600 de lei, pentru venituri lunare între 2.001 lei și 3.000 lei.

Informația serii pentru milioane de pensionari din România! Vor primi mai mulți bani la pensie luna următoare

Includerea altor venituri în calcul

Noua ordonanță precizează că se vor lua în considerare „veniturile” și nu doar cele din pensii. Acest lucru înseamnă că și alte venituri, cum ar fi cele din salarii și indemnizația socială pentru pensionari, vor fi luate în calcul în determinarea ajutorului financiar acordat. Nu se face referire însă la veniturile din activități independente, chirii, dividende sau drepturi de autor, ceea ce înseamnă că acestea nu vor fi incluse în calcul.

Banii acordați vor fi distribuiți în două tranșe, în lunile ianuarie și octombrie. Suma acordată în fiecare tranșă variază în funcție de nivelul veniturilor lunare:

– 500 lei pentru venituri lunare de până la 1.500 lei

– 400 lei pentru venituri lunare între 1.501 lei și 2.000 lei

– 300 lei pentru venituri lunare între 2.001 lei și 3.000 lei.

Procedura de acordare a banilor

Banii vor fi acordați prin intermediul caselor de pensii și nu vor fi luați în calcul la stabilirea plafonului prevăzut prin HG nr. 186/2009, care se referă la compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor. De asemenea, acest venit nu va putea fi executat silit prin poprire.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro