Un simplu calcul ar putea da peste cap percepția românilor despre alocația minorilor. Dacă acești bani nu ar fi cheltuiți deloc până când copilul ar face 18 ani, la finalul acestei perioade ar avea o mică avere.
Minorii din România primesc lunar o sumă de bani de la stat, ce ar trebui să ajute familiile să acopere cheltuielile necesare pentru creșterea copiilor. Spre deosebire de alte state din UE, în țara noastră este prea mică ca să facă o diferență pentru părinți. Însă există o modalitate prin care banii pot însemna o mică avere.
În anul 2023, un copil primește de la vârsta de 2 ani până la 18 ani suma de 256 de lei. alocație care, foarte probabil, va crește semnificativ în următorii ani.
Câți bani strânge un părinte din alocația copilului, timp de 18 ani
Un calcul recent arată cât pot însemna, de fapt, banii din alocație. Conform unui calcul, dacă părinții nu ar cheltui deloc suma și i-ar pune deoparte până copilul lor ar ajunge la vârsta majoratului, acesta s-ar putea bucura de un cadou extraordinar. Iar dacă la aceștia se adaugă și alocația primită în primii doi ani de viață, suma este și mai mare.
Mai exact, în total, ar avea 61.440 de lei. Iar dacă aceștia ar fi investiți sau puși într-un cont de economii, la final totalul ar fi și mai mare.
Această sumă ar putea fi folosită de copil ca să aibă un ajutor de seamă atunci când pornește singur în viață. Banii aceștia pot însemna un avans pentru o locuință sau un vehicul, dacă dorește să-și ia permisul de conducere. Cea mai înțeleaptă întrebuințare ar fi însă investiția în studii sau într-o afacere.
În alte state europene, se discută deja ca tinerii să primească la vârsta majoratului o sumă de bani n-ai mare din partea statului, ca să-și înceapă cu dreptul viața.
În Spania, spre exemplu, ar putea fi vorba de 20.000 de euro. Scopul acestei măsuri este de a garanta „egalitatea de şanse”, indiferent de mediul familial sau de veniturile oamenilor, după cum spune chiar politicianul care a propus măsura.