Reclamă

Vara s-a sfârșit, în mod oficial, iar nopțile devin mai lungi, semn care ne anunță că curând se va da ceasul înapoi. În România, schimbarea orei se face de două ori pe an: primăvara și toamna, iar momentul în care ceasurile vor indica cu o oră mai puțin decât până acum se apropie.

Când se dă ceasul înapoi în această toamnă

România păstrează tradiția cu schimbarea orei de 2 ori pe an, pentru a permite oamenilor să se bucure cât mai mult de lumina soarelui.

Prima schimbare din acest an a fost în ultima duminică din luna martie, când ceasul s-a dat cu o oră înainte. Astfel că în noaptea respectivă, românii au dormit cu o oră mai puțin.

Iar cum vara s-a sfârșit deja, iar nopțile au devenit mai lungi, se apropie și momentul ca ceasurile să revină la ora de iarnă. Anul acesta, schimbarea va avea loc în ultima duminică a lunii octombrie. Adică în data de 29 octombrie, ora  04:00 va deveni ora 03:00.

Astfel se face că această zi va fi și cea mai lungă din an, cu 25 de ore, în loc de 24, cum este în restul zilelor.

Ce se întâmplă în organismul nostru când se schimbă ora

Schimbarea orei este o tradiție veche, care a fost creată pentru ca oamenii să economisească energie electrică și să-și poată desfășura pe lumină, mai mult, activitatea.

Prima oară, datul ceasului cu o oră înainte, sau înapoi, în funcție de anotimp, a avut loc după Primul Războiu Mondial. România a preluat mai târziu această practică, abia în anul 1979.

În ciuda faptului că schimbarea orei este mai practică, medicii atrag atenția asupra efectelor sale negative asupra sănătății. Pe termen scurt, se poate manifesta prin tulburări ale somnului, dar și probleme emoționale sau de concentrare.

Iar un efect mai puțin cunoscut este faptul că schimbarea orei poate duce și la probleme digestive: persoanele afectate pot prezenta simptome precum diaree, constipație sau aciditate gastrică crescută.


Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro