Reclamă

Un lot de peste 60 de tone de pulpe şi pipote de pui congelate, care conține carne infectată cu salmonella, a ajuns în magazinele din România.

Această descoperire a fost făcută de inspectorii sanitari veterinari și a declanșat o alertă la nivel european, după ce cel puțin 134 de cazuri de infectări cu salmonella au fost confirmate în alte 10 țări.

Lotul de carne cu salmonella provine din Polonia și este format din sferturi de pui, ambalate în pachete de 10 kilograme și vândute într-un lanț de supermarketuri din România.

Data de expirare a acestor produse este 16 august 2025. Autoritatea Națională Sanitar Veterinară a constatat că acest lot este contaminat cu salmonella, motiv pentru care toți cei care au cumpărat produsul în perioada recentă sunt rugați să îl returneze sau să nu îl consume.

De asemenea, li se cere să se prezinte cu bonul de cumpărături la magazinele respective pentru a primi banii înapoi.

Riscurile pentru sănătate cauzate de consumul de carne cu salmonella

Persoanele care au consumat aceste produse sunt avertizate să meargă cât mai repede la spital dacă prezintă simptome ale unei toxiinfecții alimentare. Odată contaminat cu salmonella, un produs consumat poate provoca probleme de sănătate, manifestându-se prin probleme gastrointestinale și febră timp de 48 de ore.

Alertă alimentară în Timișoara din cauza cazurilor de botulism

Un alt caz șocant are loc în orașul Timișoara, unde există o alertă alimentară în urma cazurilor de botulism înregistrate. Patru persoane au fost internate la spital cu simptome specifice acestei afecțiuni. Pacienții sunt rude, dintre care unul se află în închisoare. Toți au mâncat șuncă de porc preparată în casă.

La cei trei membri ai familiei, simptomele au apărut acum 9 zile și s-au manifestat prin stare generală de rău, uscăciunea mucoasei bucale, tulburări de vedere, căderea pleoapei, dificultăți la înghițire și probleme digestive.

Cel de-al patrulea pacient, aflat în sistemul penitenciar, a consumat și el aceeași sursă de contaminare și a avut primele simptome digestive în cursul zilei de miercuri. Acesta este internat în prezent în Clinica 1 Boli Infecțioase a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș.

Botulismul și pericolele pe care le prezintă

Botulismul este o toxiinfecție alimentară severă cauzată de o toxină eliberată de bacilul Clostridium botulinium. Această afecțiune determină paralizia nervilor, inițial a celor responsabili de mișcarea ochilor și pleoapelor, apoi a celor implicați în procesul de înghițire și, în formele severe, a mușchilor respiratori, putând duce chiar la deces. Bacteria care produce boala se dezvoltă doar în absența oxigenului și formează spori care pot fi distruse doar prin preparare termică la 120 de grade Celsius.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro