Efectivele Ministerului Afacerilor Interne nu iau niciodată pauză. Aproape că nu trece zi în care misiunile lor să nu fie de ordinul zecilor. Doar în ultimele 24 de ore, Jandarmeria, Poliția și Pompierii au acționat la foc instant pentru a menține buna funcționare a lucrurilor și ordinea publică.
În această dimineață, efectivele Poliției Române efectuează, la nivel național, 49 de percheziții domiciliare pentru combaterea faptelor ilegale din domeniile: combaterea criminalității organizate, investigații criminale, investigarea criminalității economice, ordine publică și arme, explozivi și substanțe periculoase.
Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au continuat, în ultimele 24 de ore, misiunile pentru prevenirea și combaterea infracționalității, creșterea gradului de siguranță rutieră, menținerea ordinii și siguranței publice, supravegherea și controlul frontierei de stat, precum și pentru gestionarea situațiilor de urgență.
Personalul structurilor operative a intervenit la 5.143 de evenimente, 3.375 fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.768 circumscrise situațiilor de urgență.
La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 1.005 posibile infracțiuni. În baza probatoriilor administrate de polițiști în cauze penale aflate în lucru, în cursul zilei de ieri, s-au dispus măsuri preventive pentru 83 de persoane.
Totodată, polițiștii și jandarmii au prins în flagrant 184 de autori de infracțiuni și au constatat 7.721 de contravenții pentru care au aplicat amenzi în valoare de aproape 3,2 milioane de lei.
Amenzi aplicate de pompieri
Tot în cursul zilei de ieri, au fost depistate 29 de persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.
Polițiștii rutieri au acționat, la nivelul întregii țari, pentru creșterea gradului de siguranță rutieră. În urma acțiunilor din teren, au fost retrase 264 de certificate de înmatriculare și au fost reținute 530 de permise de conducere, dintre care 45 pentru consum de alcool și 16 pentru consum de droguri sau alte substanțe interzise.
Pompierii au efectuat 156 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență fiind identificate 33 de obiective are funcționau fără autorizație de securitate la incendiu. Pompierii au aplicat 518 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 738.000 de lei.
Pe parcursul ultimelor 24 de ore, salvatorii au desfășurat 1.345 misiuni pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 88 pentru stingerea de incendii și 118 pentru limitarea și înlăturarea efectelor fenomenelor hidro-meteorologice periculoase. Pe parcursul intervențiilor au fost salvate 13 persoane.
Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 17 misiuni aero-medicale, fiind salvate 15 persoane aflate în situații de urgență.
De asemenea, polițiștii au salvat o persoană aflată în situații critice, rătăcită sau disparută în medii ostile vieții.
În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.426 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.
De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 141.768 permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 119 fiind acordate în ultimele 24 de ore.
La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 28%.
În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 34.685 de mijloace de transport și 140.012 persoane, dintre care 16.061 de cetățeni ucraineni.
Prognoza meteo a dat bătai de cap efectivelor M.A.I
În urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, s-au înregistrat efecte în 35 localități din 19 județe (AB, BC, BH, BN, BR, CV, DB, GL, HR, HD, IL, IS, IF, MS, NT, PH, SM, VS și VN) și mun. București, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 22 case, 35 curți, 9 beciuri, 1 pasaj, de pe 5 străzi, precum și pentru îndepărtarea a 51 copaci și degajarea elementelor de construcție de la acoperișurile a 18 case, fiind afectate 8 autoturisme.
De asemenea, circulația rutieră a fost temporar blocată pe 3 drumuri naționale (DN75/AB, DN2/BC și DN17C/BN) și pe 1 drum județean (DJ172B/BN) din cauza apei de pe carosabil și a unui copac căzut.
Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, s-au înregistrat avarii în 37 localități din 6 județe (BC, IS, BN, NT, SV și VS), însumând un număr de aprox. 13520 consumatori finali nealimentați. S-a intervenit pentru remedierea situațiilor semnalate.