Reclamă

Începând de azi, Columbia a făcut unul dintre cei mai mari pași pentru viitorul ei administrativ. Este vorba de un pașaport special creat pentru cei care se identifică ca fiind non-binari.

Columbia va introduce în circulație un nou tip de pașaport, gândit special pentru persoanele non-binare. Este o reală reușită pentru Columbia, chiar dacă nu este singura țară care a recurs la această metodă. Înaintea ei, țări precum Pakistan, Nepal, Australia, Germania, Argentina, Statele Unite ale Americii, Canada, Noua Zeelandă și Mexic au trecut la acest pașaport.

Și, totuși, cel îl face atât de special? Spre deosebire de pașapoartele clasice, pașapoartele “X” au o căsuță suplimentară de bifat în dreptul genul. Astfel, pe lângă masculin și feminin, va exista și secțiunea “X”. “Ministerul Afacerilor Externe recunoaște diversitatea de gen cu posibilitatea înregistrării sexului non-binar în pașaport.

„Acest lucru va fi identificat în pașapoarte printr-un X. De acum înainte, columbienii își pot exercita acest drept în administrațiile care emit pașapoarte la Bogota”, a declarat Andrea Garzon, oficialul serviciului de pașapoarte din Columbia, potrivit agerpres.ro.

Schimbare majoră în Columbia. Țara va emite pașapoarte „X” persoanele non-binare
arhivă presă

Schimbarea din pașapoarte vine la scurt timp după ce categoria non-binar a fost inclusă și pe alte documente oficiale, precum cărțile de identitate. Aici, încă din martie 2022 a fost adăugată noua opțiune, pe lângă cele clasice de feminin și masculin. Schimbarea a fost primită cu brațele deschise de către cei care nu se identifică cu niciun sex și se prezintă ca fiind non-binari.

Din martie 2022 și până la finalul aceluiași an, 26 de persoane au cerut modificarea cărților de identitate, a certificatelor de naștere, cu mențiunea să apară pe ele “X”.

Pasul făcut de Columbia pentru non-binari vine la scurt timp după ce Brazilia a decis să susțină și ea mult mai mult comunitățile minoritare. Astfel, în Columbia, începând de săptămâna asta, discursul homofob se pedepsește cu închisoarea. Decizia a venit pe fondul criminalității crescute asupra comunității LGBTQ+.


Reclamă

Share.

27 de ani, absolventă a Facultății de Sociologie și a Facultății de Drept din cadrul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu. Lucrează în presă de aproape 3 ani și este responsabilă de materialele publicate pe zutv.ro. Este pasionată de social media și nu îi este străin niciun tool de promovare online.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro