Creșterea cazurilor de infectare cu varianta Eris a noului coronavirus în România aduce îngrijorări legate de Covid. Pacienții care se prezintă la camerele de gardă din spitale au înregistrat și ei o creștere. Cu toate acestea, experții medicali ne asigură că nu suntem în fața unui val similar cu cel provocat de Omicron.
Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în perioada 14-20 august, 43,2% dintre cazurile de COVID-19 au fost înregistrate în București și în județele Constanța, Prahova, Bacău și Cluj. Numărul total de cazuri noi a fost de 1.894, iar numărul de decese a fost de patru.
Raportul mai arată că 59,4% dintre cazurile confirmate s-au înregistrat la persoane care nu sunt vaccinate împotriva COVID-19. De la începutul pandemiei, 86,6% dintre decese au fost la persoanele în vârstă de peste 60 de ani, iar 54,7% erau bărbați. De asemenea, 93,8% dintre persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate asociată.
Varianta Eris a noului coronavirus în România
Varianta Eris a noului coronavirus, cunoscută și sub denumirea de EG 5, a fost identificată și în România. Aceasta se transmite foarte ușor și numărul de pacienți care se prezintă la camerele de gardă a crescut semnificativ. Cu toate acestea, directorul medical al Institutului „Matei Balș”, Adrian Marinescu, susține că nu putem vorbi despre un val similar cu cel provocat de Omicron.
Medicul explică că varianta Eris este o altă variantă sau chiar subvariantă legată de Omicron, care se răspândește rapid și va deveni predominantă în întreaga lume, la fel cum s-a întâmplat cu variantele anterioare. Se estimează că aproximativ 30% dintre cazurile noi de infecție cu SARS-CoV-2 sunt cauzate de această variantă, inclusiv în România.
Adrian Marinescu precizează că nu există evidențe privind o agresivitate crescută a acestei variante, însă numărul de infecții înregistrate la Institutul „Matei Balș” a crescut. În mare parte, aceste cazuri sunt forme ușoare ale bolii. Se anticipă o creștere a numărului de cazuri, dar nu se așteaptă o creștere semnificativă și pe o perioadă lungă de timp. Cu toate acestea, situația poate fi ținută sub control.