În încercarea de a acoperi deficitul bugetar, Guvernul ia în calcul concedierea angajaților cu salarii mici, precum cei care câștigă aproximativ 2.000 de lei lunar. Această decizie ar putea afecta în special angajații din Direcțiile Județene pentru Cultură, unde peste 200 de persoane și-ar putea pierde locurile de muncă din cauza desființării acestor instituții.
Deși Guvernul speră să obțină economii semnificative prin aceste măsuri, sindicaliștii susțin că aceasta nu ar aduce beneficii bugetului și ar fi un atac asupra domeniului cultural. Marius Voicu, vicepreședintele Sindicatului angajaților din Ministerul Culturii, a declarat că concedierea acestor angajați, care oricum sunt plătiți sub nivelul altor servicii deconcentrate, nu ar aduce nicio valoare bugetului României și ar afecta patrimoniul cultural național.
„Sperăm că mesajul nostru va ajunge la premier și că vom opri distrugerea culturii”, a declarat Marius Voicu, conform RomâniaTV.
Sindicaliștii mai avertizează că aceste măsuri ar putea duce chiar la distrugerea clădirilor de patrimoniu, fără a aduce economii semnificative la bugetul de stat.
Impactul asupra salariilor angajaților
Potrivit informațiilor, salariile angajaților din Direcțiile Județene pentru Cultură se situează între 2.100 și 3.574 de lei.
„Sindicaliștii au transmis un memoriu Guvernului, în care au evidențiat riscurile pe care descentralizarea le-ar implica. Înțelegem intenția Guvernului de a face economii la bugetul de stat. Cu toate acestea, concedierea celor peste 200 de angajați din direcțiile județene pentru cultură, care oricum sunt plătiți sub nivelul altor servicii deconcentrate, nu ar aduce niciun beneficiu bugetului României. Distrugerea patrimoniului cultural național în numele unei economii nesemnificative nu este productivă pentru un stat de drept. Sperăm că mesajul nostru va ajunge la premier și că vom opri acest masacru al culturii”, a mai adăugat Marius Voicu.
Angajații au protestat împotriva desființării
Ca urmare a acestor decizii, angajații din mai multe direcții județene pentru cultură au protestat în fața instituțiilor, cerând oprirea distrugerii patrimoniului cultural.
„Cheltuielile totale cu aceste direcții reprezintă aproximativ 2% din bugetul Ministerului Culturii, care oricum este subfinanțat în raport cu nevoile reale. De asemenea, o mare parte din această sumă este asigurată din veniturile extrabugetare ale direcțiilor județene pentru cultură. Transferul direcțiilor pentru cultură în subordinea consiliilor județene va duce la pierderea completă a atribuțiilor Ministerului Culturii, care nu va mai putea implementa politici de reglementare, salvare și promovare a patrimoniului cultural, precum și monitorizarea stării acestuia”, au conchis sindicaliștii.