În ultima vreme, veștile legate de virusuri noi circulă cu viteza luminii. Aproape că nu este săptămână în care să nu aflăm că suntem în pericol, iar acum, după avertizările legate de noua tulpină COVID-19 și virusul West Nile, o nouă amenințare pune în pericol mii de persoane.
Cercetătorii de peste Ocean au de-a face cu un virus extrem de periculos, o bacterie care distruge celule și care a făcut, deja, opt victime în Florida, Connecticut și New York. Patogenul mortal este cunoscut sub denumirea științifică de Vibrio vulnificus și poate fi găsit în fructele de mare gătite prea slab și apele slab sărate.
Anul acesta, doar în Tampa au fost semnalate două cazuri de infecție cu Vibrio vulnificus, ambele persoane infectate murind la scurt timp după ce au luat contact cu virusul. Infecția cu Vibrio a început să alarmeze autoritățile din Florida. Guvernatorul New York-ului, Kathy Hochul a declarat că această situație este una extrem de periculoasă și nu s-a ferit să asocieze totul cu o bacterie care produce efecte fatale.
Semnale de alarmă trase în toată lumea
Sursele de infectare pot varia, unele persoane pot lua contact cu bacteria prin intermediul mâncării, iar altele prin consumul de apă. Deși mulți tind să creadă că riscul expunerii la un astfel de virus este scăzut, autoritățile trag un semnal de alarmă, în special pentru cie care locuiesc în medii marine sau consumă preparate pe bază de fructe de mare.
Zilele trecute, în România au fost trase mai multe semnale de alarmă din cauza virusului West Nile care a și provocat prima victimă. Simptomele sunt destul de generale, dar medicii recomandă ca la primele astfel de semnale să se apeleze la cadrele medicale abilitate.
Printre primele semne ale infecției cu West Nile se numără febra, durerile de cap inexplicabile, starea de moleșeală și lipsa energiei. Tocmai de aceea, chiar dacă par simptome lejere, medicii recomandă să nu fie deloc ignorate, atât pentru binele persoanei contaminate, cât și pentru cel al apropiaților ei.