Reclamă

Românii au ocazia să-și cumpere vechime în muncă, conform unor noi informații oferite de Ministrul Muncii. A fost lansat un proiect de Ordonanță de Urgență privind domeniul pensiilor publice, iar data limită până la care se poate cumpăra vechimea a fost prelungită. Iată mai jos toate detaliile.

Până la sfârșitul acestei luni, românii au posibilitatea să achiziționeze vechime în muncă. În conformitate cu legislația în vigoare, odată cu majorarea salariului minim la 3.000 de lei brut, cota pentru cumpărarea vechimii a crescut la 750 de lei.

Astfel, cei care doresc să cumpere un an de vechime trebuie să plătească 9.000 de lei și să încheie un contract cu Casa de Pensii. Totuși, există o veste nouă în privința termenului limită până la care se poate face această achiziție. Termenul a fost prelungit, conform anunțului făcut de Ministerul Muncii și a Solidarității Sociale.

Ministerul a lansat în transparență decizională un proiect de Ordonanță de Urgență referitor la domeniul pensiilor publice. Potrivit Ministrului Simona Bucura Oprescu, termenul a fost prelungit până la data de 31 decembrie 2024. Această prelungire oferă o șansă suplimentară românilor de a-și cumpăra vechimea în muncă.

Românii au ocazia să-și cumpere vechime în muncă, conform unor noi informații oferite de Ministrul Muncii. A fost lansat un proiect de Ordonanță de Urgență privind domeniul pensiilor publice, iar data limită până la care se poate cumpăra vechimea a fost prelungită. Iată mai jos toate detaliile.

Posibilitatea cumpărării vechimii pentru cei care nu îndeplinesc condiția unui stagiu minim de cotizare

Pe lângă aceasta, persoanele care nu îndeplinesc cerința unui stagiu minim de cotizare pot achiziționa vechime pentru o perioadă de maxim 6 ani, înainte de încheierea contractului de asigurare socială. Cota de contribuție în acest caz este de 25%. Ministrul Muncii a anunțat că până acum au fost încheiate peste 28.000 de contracte de asigurare socială cu plata retroactivă, pentru care s-a plătit suma de 336.885.881 de lei.

Persoanele interesate care nu îndeplinesc cerința unui stagiu minim de cotizare pot cumpăra vechime pentru o perioadă de maxim 6 ani, înainte de încheierea contractului de asigurare socială. Plata contribuției se poate face într-o singură tranșă sau în tranșe lunare până la data de 31 decembrie 2024. Această oportunitate de achiziție se adresează cetățenilor români din țară sau din străinătate care nu sunt pensionari și care nu au fost asigurați în sistemul public de pensii.

Venitul pentru care se achită contribuția de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la data încheierii contractului de asigurare. Cota de contribuție, conform Codului Fiscal, este de 25%. Persoanele interesate trebuie să se prezinte la Casa teritorială de Pensii personal sau prin mandatar, desemnat prin procură specială, cu cartea de identitate sau pașaport, în funcție de caz.

Până în prezent, la nivel național au fost încheiate 28.516 contracte de asigurare socială cu plata retroactivă pentru cumpărarea de vechime. Suma totală plătită în acest sens a fost de 336.885.881 de lei, conform unei postări a Ministrului pe Facebook.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro