Reclamă

Rubla rusească a atins cel mai mic nivel în raport cu dolarul de la începutul războiului din Ucraina, iar acest lucru ar putea fi sfârșitul norocului lui Vladimir Putin, potrivit revistei Fortune. 

Până nu demult, președintele rus putea să folosească rezistența monedei rusești în fața sancțiunilor internaționale drept o victorie de propagandă împotriva Occidentului. Cu toate acestea, rubla a scăzut sub pragul psihologic de 100 de ruble pentru un dolar și acum valorează mai puțin de un cent pentru prima oară din martie 2020.

Îngrijorare în Rusia: Rubla în cădere liberă

Consecințele scăderii rublei sunt semnificative pentru economia Rusiei. Vladimir Soloviov, o personalitate TV importantă din Rusia și un aliat al lui Putin, s-a plâns că lumea râde de țară. Elvira Nabiullina, guvernatoarea băncii centrale de la Moscova, este acum incapabilă să salveze moneda națională.

Aceasta a pierdut un sfert din valoarea sa în raport cu dolarul de la începutul anului, ceea ce reprezintă o transformare a victoriei de propagandă a lui Putin într-un dezastru.

Donald Trump, despre Vladimir Putin: Pare că a fost slăbit de revolta Wagner!

Rușii se tem de creșterea prețurilor și scăderea nivelului de trai

Analiștii consideră că slăbirea rublei este rezultatul creșterii cheltuielilor pentru apărare și scăderii exporturilor, în special în sectorul petrolului și gazelor naturale. 

Consilierul economic al lui Putin, Maxim Oreșkin, a atribuit scăderea valorii rublei politicii monetare laxiste, afirmând că o monedă slabă afectează negativ veniturile reale ale populației. Rușii sunt îngrijorați de această situație și se tem că prețurile vor crește, iar nivelul de trai va scădea și mai mult.

Măsuri de urgență pentru a stabiliza rubla

Pentru a încerca să stabilizeze moneda, Banca Centrală a Rusiei a majorat rata dobânzii cheie cu 350 de puncte de bază, ajungând la 12%. Cu toate acestea, situația rămâne incertă, iar economia Rusiei se confruntă cu semne de slăbiciune într-un moment critic al desfășurării războiului din Ucraina.

Scăderea valorii rublei este un semn al problemelor economice cu care se confruntă Rusia. Norocul lui Putin, care se baza pe această monedă puternică, s-a transformat acum într-un dezastru. 

Rușii se tem de creșterea prețurilor și scăderea nivelului de trai, iar măsurile luate de Banca Centrală au avut un efect limitat până în prezent. 


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro