Pentru a îndeplini cerințele din PNRR privind recalcularea tuturor dosarelor de pensii, este necesară angajarea a încă 1.000 de persoane care să se ocupe de această muncă.
Ocuparea prin concurs a posturilor contractuale suplimentare din casele de pensii pentru recalcularea a peste 5 milioane de dosare de pensii va fi finalizată până la sfârșitul lunii august 2024.
Prelungirea ocupării prin concurs a celor 1.000 de posturi suplimentare din cadrul caselor de pensii este propusă de Ministerul Muncii, conform informațiilor de pe avocatnet.ro. Suplimentarea personalului caselor județene de pensii cu 1.000 de posturi pe perioadă determinată a fost stabilită în contextul reevaluării rapide a peste cinci milioane de pensii din România, conform OUG nr. 90/2021.
Se fac angajări în România!
În mod inițial, suplimentarea posturilor trebuia să se încheie la sfârșitul anului 2022, dar prin lege a fost decisă prelungirea ocupării prin concurs până la 31 august 2023.
Activitățile care trebuie desfășurate în cadrul acestor posturi sunt următoarele:
- a) Determinarea stagiilor de cotizare și a numărului de puncte pentru perioadele de vechime în muncă realizate înainte de data de 1 aprilie 2001, pe baza informațiilor existente în arhiva electronică, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea datelor din carnetele de muncă referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, cu modificările și completările ulterioare.
- b) Emiterea deciziilor de pensii în sistem centralizat și transmiterea acestora către casele teritoriale de pensii pentru verificare, îndosariere, implicare și transmitere către pensionari.
- c) Recalcularea dosarelor de pensii provenite din vechiul sistem al agricultorilor prin determinarea numărului de puncte conform noii formule de calcul a pensiilor, emiterea și transmiterea deciziilor de pensii către pensionari.
Ce trebuie să știe cei care vor să se angajeze
Ocuparea posturilor va fi realizată în același mod ca și până acum, conform prevederilor din OUG 90/2021. Procesul de angajare va consta în trei etape: selecția dosarelor de înscriere, proba scrisă (care constă în rezolvarea unui test grilă) și un interviu.
Proiectul de OUG va intra în vigoare doar după ce este adoptat și publicat în Monitorul Oficial.