Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Laurențiu Pastinaru, a făcut un anunț important pentru români. Cei care nu respectă aceste reguli ar putea primi amenzi uriașe.
Oficialul a vorbit despre numărul mare de incendii de vegetație, inclusiv de cele provocate intenționat. Acesta a atras atenția cu privire la amenzi care pot ajunge până la suma de 15.000 de lei pentru proprietarii de terenuri implicați în astfel de incendii.
“Au fost aproape 5.600 de incendii în primele șase luni”, a menționat Păștinaru.
El a subliniat că ideea conform căreia arderea vegetației are un efect benefic asupra pământurilor este greșită, deoarece aceasta are un impact negativ asupra biodiversității, ecosistemelor și sănătății
“Trebuie să oprim arderile de vegetație și să pedepsim piromanii!”, a afirmat șeful ANPM.
Incendiile de vegetație au atins cote alarmante în ultimul an. Potrivit unui comunicat de presă al ANPM, numărul total de incendii de acest fel a fost de 2,6 ori mai mare în 2019 față de anul anterior, conform statisticilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
Numai în primele șase luni ale acestui an au fost înregistrate 5.587 de incendii de vegetație, adică peste 30 pe zi.
Păștinaru a avertizat că numărul piromanilor a crescut în mod constant de la 8.191 în 2018 la 20.945 în 2022, în ciuda măsurilor de monitorizare și a sancțiunilor mai severe.
Această situație reprezintă o amenințare periculoasă pentru oameni, sol și mediu în general.
Amenzi uriașe pentru piromani
Încălcarea legii privind arderea vegetației constituie o contravenție și este sancționată cu amenzi de la 7.500 de lei la 15.000 de lei pentru persoane fizice și de la 50.000 de lei la 100.000 de lei pentru persoane juridice, conform OUG nr.195/2005 privind protecția mediului.
Dacă aceste suprafețe sunt situate în arii protejate sau în zone unde se efectuează refacerea ecologică, arderea devine o infracțiune și este sancționată penal.
În primele șase luni ale acestui an au avut loc aproape 5.600 de incendii, dintre care 15 au avut consecințe tragice, oamenii pierzându-și viața.
Este important ca populația să conștientizeze că aceste incendii pun în pericol viața și sănătatea lor și a comunităților locale. De multe ori, cei implicați în astfel de arderi sunt chiar proprietarii terenurilor în cauză.
Efectele negative ale incendiilor de vegetație
Arderea vegetației are consecințe negative semnificative. Cercetările arată următoarele:
– Recoltele agricole pot fi afectate puternic, cu o reducere de 25-35% în cazul arderii miriștilor, în special a culturilor de grâu și orz;
– Arderea vegetației duce la pierderea totală a carbonului și azotului, elemente esențiale în ciclul biochimic;
– Dioxidul de carbon și alte gaze cu efect de seră emise în urma arderii contribuie semnificativ la ploile acide și încălzirea globală;
– Fumul rezultat poate ajunge la înălțimi mari și se poate dispersa pe distanțe mari;
– Incidența afectiunilor respiratorii și a crizelor de astm crește semnificativ;
– La copii, arderile de vegetație pot provoca boli respiratorii acute și afectarea funcției pulmonare ventilatorii.
Cele mai multe incendii de vegetație au fost înregistrate în județul Prahova, urmate de Dâmbovița și Hunedoara. În plus, arderile de vegetație sunt mai frecvente în lunile martie și iulie.
Stoparea arderilor de vegetație și sancționarea celor responsabili sunt esențiale pentru protecția mediului și a sănătății noastre.