Reclamă

Atunci când ești oprit în trafic de către oamenii legii, este foarte important să cunoști atât drepturile, cât și obligațiile pe care le ai, pentru a evita eventuale sancțiuni. Așadar, iată ce trebuie să faci atunci când te oprește Poliția, conform purtătorului de cuvânt al Brigăzii Rutiere din Capitală, Claudiu Costea:

Rămâi în autovehicul cu mâinile pe volan și așteaptă polițistul: Este esențial să rămâi calm și să aștepți ca polițistul să vină la tine. Nu coborî din mașină decât dacă ți se cere să faci acest lucru.

Ce trebuie să facă șoferii atunci când sunt opriți în trafic

Înmânează documentele solicitate: Când polițistul se apropie, ai obligația de a-i prezenta următoarele documente: permisul de conducere, cartea de identitate, certificatul de înmatriculare și asigurarea. Asigurarea poate fi prezentată și în format digital.

Identificarea în lipsa documentelor: În cazul în care nu ai asupra ta niciunul dintre documentele de identitate, polițistul are dreptul să te conducă la sediul unității de poliție pentru stabilirea identității înainte de a efectua controlul autovehiculului și al încărcăturii transportate.

Codul Rutier 2023 | Puțini șoferi știu asta! Obligațiile pe care le au atunci când sunt opriți în trafic de polițiști

Respectă indicațiile polițistului: Este important să respecți dispozițiile sau indicațiile primite de la polițist. Nu părăsi locul controlului înainte de a primi acordul polițistului. Nerespectarea acestora poate duce la reținerea permisului de conducere pentru o perioadă de 30 de zile.

Drepturile polițistului: Polițistul nu este obligat să aibă asupra sa documente precum ordinul de serviciu, mandatul de executare a serviciului în acel loc sau planul de acțiune. De asemenea, nu este obligat să prezinte înregistrarea faptei sau buletinul de verificare metrologică a aparatului radar.

Cunoașterea acestor reguli și aplicarea lor corectă poate evita neplăceri și posibile amenzi. Înțelegerea și respectarea acestor obligații contribuie la un comportament civilizat în trafic și la un dialog constructiv cu forțele de ordine.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro