Reclamă

Războiul din Ucraina, de la granița cu România, nu a lăsat indiferent statul nostru. Chiar dacă nu se verbalizează prea des acest aspect, România vinde arme Ucrainei încă de când a început conflictul. Vorbim aici despre arme de calibru mic și mijlociu.

De când Rusia a declanșat războiul în Ucraina, statele membre NATO și UE au sărit în sprijinul Ucrainei. Multe state au vândut arme și au ajutat cu baza de muniție, iar pe această listă se înscrie și România. Din păcate, spre deosebire de celelalte state, România a făcut asta în mod tacit.

Guvernul României nu a vorbit niciodată despre asta cu subiect și predicat. Din contră, vrea ca acest subiect să fie ținut cât mai departe de ochii publici. Așa cum este deja cunoscut, pe 1 iunie, Iohannis și Zelenski s-au întâlnit în Republica Moldova. Acolo, cei doi șefi de stat au semnat o declarație comună.

Prin semnarea acestei declarații, România și-a luat angajamentul că va susține mereu Ucraina cu tot ce este nevoie. Inclusiv în procesul de aderare la NATO. Atunci, Zelenski a ținut să mulțumească președintelui Iohannis pentru eforturile depuse, mai ales pentru primirea refugiaților ucraineni.

https://panorama.ro/cati-bani-face-romania-export-armament-ucraina/
Facebook

România ascunde tranzacții „sub preș”

În contextul războiului, România a furnizat armament Ucrainei. Surprinzător sau nu, acest lucru nu reiese și din rapoartele anuale ale Departamentului pentru Controlul Exporturilor. Însă, în exclusivitate, cei de la panorama.ro au reușit să facă publică lista cu cifrele oficiale care confirmă faptul că România ajută Ucraina cu arme.

Potrivit acestor date, numai în 2022, România a vândut arme Ucrainei în valoare de peste 45 de milioane de euro. Tranzacțiile nu s-au încheiat anul trecut, ci continuă și în prezent. Romarm, compania națională de producție de armament a emis facturi către Ukrspcexport, compania din Ucraina care se ocupă de importuri de armament. Bilanțul exact se poate vedea în imaginea de mai jos.

România tace și face. Câți bani câștigă țara noastră din vânzarea de arme în Ucraina
Panorama.ro

Reclamă

Share.

27 de ani, absolventă a Facultății de Sociologie și a Facultății de Drept din cadrul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu. Lucrează în presă de aproape 3 ani și este responsabilă de materialele publicate pe zutv.ro. Este pasionată de social media și nu îi este străin niciun tool de promovare online.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro