Reclamă

Educația financiară este extrem de importantă încă din primii ani de viață. Din păcate, în România aceasta nu este băgată în seamă prea mult, motiv pentru care copiii ajung adulții care ori nu știu dă facă bani, ori să îi cheltuiască eficient. Iată cum îți poți educa financiar copilul:

Banii nu cresc în copaci

Această vorba  ne-a fost transmisă de mici și adesea aici se termină educația financiară. Un sondaj recent realizat de CreditsCard.com a descoperit că unul din patru adulți americani cu copii sub 18 ani au declarat că părinții lor nu le-au dat nicio lecție de bani când erau copii.

Educația financiară: Un drept al copilului

În cazul finanțelor, ignoranța nu este un bine. Ceea ce nu știi te poate răni. Cercetările arată că copiii beneficiază de învățarea modului în care funcționează banii, începând de la o vârstă foarte fragedă. Dar cum pot părinții să transmită această înțelepciune financiară copiilor lor într-un mod practic care să-i avantajeze pe tot parcursul vieții?

De unde vin banii: Secretul necunoscut

„Atunci când îți înveți copiii despre bani, este important să îi înveți de unde vin banii. Banii nu vin pur și simplu din portofelul mamei și al tatălui”, spune Rachel Cruze, expertă în finanțe personale și coautoare a cărții „Smart Money Smart Kids: Raising the Next Generation to Win with Money.”

“Când muncești, primești bani. Când nu muncești, nu primești bani”, spune aceasta.

Cheia este să demonstrezi în mod repetat și să demistifici relația dintre muncă și bani.

Cele trei principii sacre: Dărnicia, economisirea și cheltuirea

„Odată ce ai stabilit că banii provin din muncă, recomand să le înveți pe copiii tăi trei principii de bază când vine vorba de bani – dărnicie, economisire și cheltuire”, spune Cruze.

„Dărnicia este una dintre cele mai importante dintre cele trei categorii, deoarece îi înveți să simtă impactul ajutorării altora de la o vârstă fragedă. Asta este inestimabil,” continuă Cruze.

„În ceea ce privește economisirea și cheltuirea, încurajează-ți copilul să aloce o parte din banii lor pentru economii și o parte pentru cheltuieli de fiecare dată când sunt plătiți. Amintește-le că odată ce banii lor sunt cheltuiți, au dispărut. Și da, copiii tăi vor face greșeli, dar este mai bine să facă aceste greșeli sub protecția acoperișului tău.”

O strategie fun: Trei pușculițe

Copiii (în special cei mici) au nevoie de modalități tangibile de a înțelege concepte abstracte, așa că este important să nu explici doar aceste trei principii financiare, ci să le oferi și instrumente concrete pentru a le practica.

„În loc să ai doar o singură pușculiță pentru copilul tău, ia trei și etichetează una ‘cheltuie’, una ‘economisește’ și una ‘donează'”, spune Logan Allec, CPA și fondatorul site-ului de finanțe personale Money Done Right.

“De fiecare dată când copilul tău primește bani – alocație, plată pentru o sarcină completată, bani de ziua de naștere, etc., – încurajează-i să împartă banii între toate cele trei pușculițe. Cheia pentru ca acest lucru să fie educativ este de a permite copilului tău să aleagă cum își împarte banii, precum și ce face cu ei.”

Banii de ziua de naștere: O lecție de viață

Această strategie nu doar că ajută copiii să se simtă încrezători în privința banilor, dar oferă și o oportunitate pentru părinți de a avea conversații semnificative cu copiii lor despre gestionarea banilor. „Vorbește cu ei atât despre ce vor face cu banii lor, cât și despre cum ar fi putut să își împartă banii altfel dacă se iveste o situație potrivită”, spune Allec. „În cele din urmă, totuși, decizia ar trebui să le aparțină.”

O alocuție este o idee bună, dar faceți-o să conteze. Copiii, ca toți oamenii în civilizație, vor ajunge la un moment dat când au nevoie de bani. Acest lucru ar putea fi pentru activități sportive, o excursie sau pentru a-și cumpăra unui prieten un cadou. A le da o alocație este total în regulă, dar permiteți-le să o câștige. Acest lucru consolidează din nou înțelegerea despre cum funcționează veniturile.

Deci, dragi părinți, rețineți: legea banilor nu este doar despre economisire și cheltuire. Este, de asemenea, despre a învăța copiii noștri valorile de a munci pentru banii lor și a da înapoi comunității. După toate acestea, vor avea cunoștințele financiare necesare pentru a evita capcanele datoriilor și sărăciei. Pentru ei și pentru noi, acesta este un viitor pe care ni-l dorim cu toții.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro