Reclamă

În ultima vreme, fenomenul azilelor groazei a luat amploare. Aproape că nu trece săptămână fără ca un astfel de „infern” să nu fie descoperit. De data asta, în vizor a fost luat centrul „Bella Vita” din Neamț care nu le oferea deloc pacienților viața pe care o promitea. 

De când cu azilele groazei din București, autoritățile au început să efectueze controale mult mai dese. Astfel, a fost descoperit încă un loc de coșmar unde persoanele cu dizabilități trăiau în condiții mizere. „Bella Vita” din Neamț își trata bătrânii într-un mod în care nici măcar nu poate fi descris în cuvinte.

În urma controalelor, s-a descoperit că Asociația „Bella Vita” din Roman funcționa fără să aibă acreditare sau autorizație de funcționare. Din cauza acestor nereguli, amenzile aplicate s-au ridicat la peste 122.000 de lei. Cele 12 persoane cu dizabilități descoperite în azilul groazei au fost relocate, urmând ca de starea lor de sănătate să se ocupe personalul acreditat.

Un nou azil al groazei, în Neamț. Persoanele cu dizabilități erau ținute în condiții de coșmar
Prefectura Neamț

Azilul groazei din Neamț, amendat cu 50.000 de lei de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență

„A fost solicitată prezenţa unui medic şi a unui psihiatru pentru evaluarea celor 12 persoane vârstnice. S-a luat măsura ca şase dintre beneficiari să fie transportaţi la Spitalul de Urgenţă Roman, pentru evaluări medicale amănunţite, urmând ca şi celeilalți să fie transportați la aceeaşi unitate spitalicească“, se arată într-un comunicat, potrivit adevărul.ro.

Însă, pedepsele aplicate nu s-au oprit aici. Cei din conducerea azilului s-au ales cu un dosar de delapidare. Mai exact, s-a ajuns la concluzia că aceștia foloseau banii de la bătrâni în cu totul alte scopuri decât destinația inițială.

În plus, nici personalul angajat nu corespundea cerințelor minime pentru funcționarea unui astfel de centru de îngrijire. Tot la capitolul nereguli s-au încadrat și suprafețele camerelor destinate recuperării celor cu dizabilități. S-a constat că nici măcar nu erau alocați 6 metri pătrați de persoană.


Reclamă

Share.

27 de ani, absolventă a Facultății de Sociologie și a Facultății de Drept din cadrul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu. Lucrează în presă de aproape 3 ani și este responsabilă de materialele publicate pe zutv.ro. Este pasionată de social media și nu îi este străin niciun tool de promovare online.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro