Reclamă

Curtea Constituțională a admis sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) referitoare la modificările legii privind pensiile de serviciu. Președintele CCR, Marian Enache, a declarat că actul normativ se va reîntoarce în Parlament pentru a fi adus în acord cu decizia Curții.

Potrivit lui Enache, recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică prin neretroactivitatea legii. Securitatea juridică solicită protecția garanțiilor referitoare la drepturile dobândite prin decizia de pensionare.

CCR se opune reformei pensiilor speciale

De asemenea, Curtea a observat că partea necontributivă a pensiilor de serviciu poate fi impozitată distinct de partea contributivă, însă legea criticată nu clarifică baza de impunere, contrar cerințelor calității legii.

Marian Enache a explicat că impozitarea nu poate avea un caracter sancționator, deoarece ar afecta în mod indirect baza de calcul a pensiilor de serviciu.

În urma deciziei, legea va fi revizuită în Parlament conform articolului 147 alineatul 2 din Constituția României. Detaliile și raționamentele acestei decizii vor fi publicate în Monitorul Oficial.

CCR, decizie privind reforma pensiilor speciale! Magistrații nu sunt de acord cu politicienii

Înainte de această decizie, Judecătorii CCR au amânat și alte două decizii referitoare la legea pensiilor speciale și legea cumulului pensie-salariu, pentru a primi lămuriri suplimentare.

Magistrații nu vor să rămână fără pensii

Pe 29 iunie, ÎCCJ a sesizat Curtea Constituțională cu privire la Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul pensiilor de serviciu și a actului normativ privind creșterea vârstei de pensionare. Proiectul de lege vizează pensiile speciale ale magistraților, militarilor, diplomaților, funcționarilor parlamentari, personalului Curții de Conturi și aeronautic.

Legea propune ca pensiile de serviciu să fie calculate pe baza vechimii în specialitate și să reducă procentul de calcul raportat la venitul obținut. De asemenea, stagiul de contributivitate minim va fi aliniat la cel din sistemul public de pensii.

Potrivit legii, procurorii și judecătorii se vor putea pensiona până în 2028 indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime și vor primi o pensie de 80% din indemnizația brută și sporurile din ultima lună de activitate. Aceleași condiții de pensionare vor fi aplicate și pensionarilor militari în următorii cinci ani. De asemenea, pensiile mai mari de 4.000 de lei net vor fi impozitate cu 15%.

Reforma pensiilor de serviciu este un jalon important în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar alocarea fondurilor din acest plan depinde de îndeplinirea obiectivului.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a menționat că Guvernul este pregătit pentru toate cele trei scenarii posibile în cazul deciziei CCR și că o echipă ministerială lucrează pe calendarul și termenele stabilite în PNRR pentru a obține fondurile europene.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro