Murăturile și zeama de murături nu sunt doar deosebit de gustoase, ci aduc și multe beneficii organismului uman. Consumate cu regularitate, sunt sănătate curată pentu corp.
Ce se întâmplă în corp când bei zeamă de murături
Unul dintre alimentele cele mai gustoase și consumate de români sunt murăturile. Servite lângă diferite feluri de mâncare sau mâncate direct din borcan, sunt nelipsite de pe mesele de zi cu zi.
Doar că pe lângă gustul deosebit pe care îl au, aduc și o mulțime de beneficii pentru organism. În special zeama de la murături, dacă este făcură cu sare și nu conține alți conservanți. Pe lângă faptul că este un leac perfect pentru greață sau mahmureală, face minuni atunci când este consumată.
Acest lucru se datorează faptului că prin procesul de conservare, zeama de la murături dezvoltă anumite „bacterii bune”, cu efecte extraordinare asupra sistemului digestiv. În plus, adună toate vitaminele și nutrienții de la legumele care au fost murate.
Ce beneficii are zeama de murături
Procesul de fermentație implicat în murarea legumelor creează un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor benefice (probiotice), care pot sprijini sănătatea digestivă. Aceste bacterii probiotice contribuie la menținerea unui echilibru sănătos al florei intestinale și pot îmbunătăți digestia.
De asemenea, saramura poate fi utilă în stimularea secreției de acid gastric și a enzimelor digestive, ceea ce poate facilita digestia și poate ajuta în caz de indigestie sau balonare ușoară.
Zeama de la murături mai conține antioxidanți care ajută la combaterea radicalilor liberi din organism și pot contribui la reducerea stresului oxidativ.
Iar sportivii de performanță deja știu despre acest secret nebănuit și profită la maximum de el. Carlos Alcaraz, unul dintre cei mai buni jucători de tenis din lume, bea cu regularitate zeamă de murături. El a mărturisit că consumă această băutură în pauzele dintre partide, ca să-și recapete energia.