Reclamă

Ce poate fi mai revigorant într-o zi toridă decât să te bucuri de un pepene proaspăt, zemos și dulce. Când vine însă vorba de alegerea lui, sarcina nu este una deloc ușoară. Totul pentru că nu există o regulă fixă care îți garantează că ai ales cel mai delicios și copt pepene de la tarabă. Te poți ghida însă după o serie de aspecte, neriscând astfel să dai greș cu alegerea fructului.

Cum alegi pepenele copt și dulce

Sunetul

Atinge ușor suprafața pepenelui și analizează sunetul pe care îl produce. De altfel, aceasta este „tehnica” după care bunicii și străbunicii ae ghidau atunci când culegeau fructul de pe câmp. Pepenele copt va avea un sunet mai proeminent, în timp ce un pepene care nu este încă matur va suna ” a gol”.

Greutatea

Ridică pepenele pentru a aproxima greutatea acestuia. Un pepene copt va fi mai greu, deoarece conține o cantitate mai mare de apă, ceea ce îl face mai dulce și mai zemos.

Coaja

Examinează cu mare atenție coaja pepenelui. Ar trebui să fie netedă, fără zone moi, lovite sau crăpate. Coaja trebuie să fie uniformă și să nu prezinte pete verzi prea închise. Acest fapt ar putea indica o recoltare prea timpurie.

Coada

Verifică de asemenea, coada pepenelui. O coadă verde, proaspătă, indică faptul că pepenele a fost recoltat corespunzător și nu este încă matur. Un pepene copt va avea o coadă uscată și maro.

Pata galbenă

Caută o pată de culoare crem-galbenă sau portocalie pe partea inferioară a pepenelui. Aceasta este zona în care pepenele a stat pe pământ și a maturat în mod natural. Cu cât este mai mare și mai bine dezvoltată pata, cu atât mai dulce va fi pepenele.

Forma

Verifica forma pepenelui. Se spune că cei mai buni pepeni sunt cei ovali.

Textura

Împinge ușor coaja cu degetul. Dacă se simte fermă și puțin elastică, înseamnă că pepenele este copt. Dacă este prea moale sau prea dură, ar putea fi sub- sau supramaturat.

Proveniența

Este indicat să alegi pepenii din surse de încredere, cumpărați de la producători locali atunci când este posibil. În astfel de cazuri, pepenii sunt aleși în perioada de maturare corespunzătoare, fiind mai gustoși.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro