În ultimii ani, din ce în ce mai multe persoane au ales să renunțe la pedeapsa cu moartea. Vorbim aici, în special, despre țările din Africa. Acum, o nouă țară se adaugă listei deja generoase. Legea a fost deja votată în Parlament.
Se schimbă regulile în Ghana, una dintre țările africane care aveau activă pedeapsa cu moartea. Acum, parlamentul a votat abolirea acestei pedepse. Astfel, după această modificare, Ghana devine cea de-a 124-a țară la nivel mondial care abolește pedeapsa cu moartea și cea de 94-a de la nivelul Africii.
Numai anul trecut, în Ghana, 7 persoane au fost condamnate la pedeapsa cu moartea. Deși niciuna dintre ele nu a fost dusă la executare, se pare că majoritatea ghanezilor sunt de acord cu abolirea ei.
Înainte de Ghana, la nivelul Africii, mai multe țări au abolit pedeapsă cu moartea, printre care Ciad, Guineea Ecuatorială, Sierra Leone şi Zambia.
Condamnarea la moarte, de domeniul trecutului
„Erau ca nişte morţi vii: din punct de vedere psihologic, ei au încetat să mai fie oameni. Abolirea pedepsei cu moartea arată că suntem hotărâţi, ca societate, să nu fim inumani, necivilizaţi, închişi, retrograzi şi întunecaţi”, a spus deputatul Francis-Xavier Sosu, potrivit protv.ro.
Acum, întrebarea care se pune este ce se va întâmpla cu persoanele care au fost condamnate la o astfel de pedeapsă. În prezent, în închisorile din Ghana sunt peste 170 de deținuți condamnați la moarte. După ce a fost adoptată legea abolirii acestei pedepse, încadrarea lor se va schimba. Mai exact, pedeapsa cu moartea va deveni pedeapsa cu închisoare pe viață.
În Ghana, ultima execuție a fost realizată în 1993. Atunci, erau considerate ca pedepse capitale crimele și trădarea. De atunci, de mai bine de 30 de ani, în Ghana nu s-a mai auzit de nicio astfel de execuție. Acum, odată cu abolirea ei, senatorul Sosu speră ca lumea din Ghana să se îndrepte spre civilizație.