Reclamă

Ministerul Muncii a stat la masa discuțiilor cu reprezentanții Băncii Mondiale. Astfel, acesta a dezvăluit planurile puse la punct pentru o nouă lege a salarizării. Aceasta ar urma să aducă modificări semnificative în sistemul de remunerare al angajaților din primării și consilii județene.Conform noii legi, salariile acestor bugetari nu vor mai fi stabilite la nivel local de primari sau șefi de consilii județene.

Salariile bugetarilor vor fi din nou modificate

După de noile modificări vor fi aplicate, salariile acestor categorii de bugetari vor fi acordate diferit. Acestea vor fi reglementate pe baza a patru principii cheie.

Principalele modificări prevăzute în noua lege a salarizării sunt următoarele:

Grilă unică pentru angajații din primării și consilii județene

În acest moment, salariile din administrația publică locală sunt stabilite la nivelul fiecărei unități administrative. Acestea pornesc de la salariul minim pe economie. Cu noua lege, se propune implementarea unei grile comune, denumită „Grila Unică 12.26”. Aceasta va elimina diferențele incorecte dintre angajații cu aceeași funcție.

Plafonarea sporurilor la 20%

Ministerul Muncii intenționează să reducă și să reglementeze sporurile acordate angajaților bugetari. Acestea  nu ar trebui sa depășească 20% din salariul de bază al fiecărui angajat.

ministrul muncii, simona bucura
Colaj Substanțial

Desființarea a aproximativ 200.000 de posturi vacante

În cadrul reformei propuse, autoritățile au planificat eliminarea a aproximativ 200.000 de posturi vacante. Această măsură va implica și desființarea unor funcții de conducere. Prima categorie este cea a șefilor de birou, șefi de serviciu sau directori, care în prezent sunt calculate și plătite în funcție de numărul total de posturi, indiferent de numărul efectiv de angajați.

Salarizarea pe baza unor criterii de performanță

O altă schimbare majoră propusă în noua lege a salarizării vizează componenta variabilă a salariilor bugetarilor. Aceasta va fi calculată în funcție de criterii de performanță stabilite de fiecare manager sau director de instituție.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a subliniat că aceste reforme sunt menite să aducă mai multă transparență în sistemul de salarizare al bugetarilor.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro