Reclamă

Femeile însărcinate beneficiază, începând din luna curentă, de servicii medicale noi și decontate, în conformitate cu noul Contract-cadru și Normele metodologice, potrivit anunțului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

În asistența medicală primară (la medicul de familie), se oferă consultaţii de monitorizare a evoluţiei sarcinii și lăuziei. Femeia gravidă este luată în evidență încă din primul trimestru de medicul de familie. Dacă sarcina evoluează normal, fără complicații, se efectuează lunar o consultație de supraveghere între luna a treia și a șaptea, bilunar între luna a șaptea și a noua. Medicul de familie poate vizita pacienta acasă imediat după externarea din maternitate și o lună mai târziu.

Noi beneficii pentru femeile însărcinate

Medicul de familie promovează în cadrul supravegherii gravidei alăptarea sugarului exclusiv cu lapte matern timp de șase luni și continuarea alăptării pentru încă minim șase luni. Se recomandă și efectuarea mai multor teste, inclusiv pentru depistarea HIV, hepatitelor cronice B și C și sifilisului.

La prima prezentare la medicul de familie, se eliberează o adeverință prin care se atestă sarcina. Dacă persoana însărcinată nu are asigurare, poate deveni asigurată pe perioada sarcinii și lăuziei prin transmiterea adeverinței către casa de asigurări de sănătate fără alte cheltuieli.

Noi beneficii pentru femeile însărcinate! Acestea pot beneficia de analize gratuite chiar dacă „s-a terminat plafonul”
Miculrinocer

În caz de contracții într-o zonă izolată, medicul de familie poate supraveghea travaliul și nașterea până la sosirea echipajului de urgență, chiar și în afara programului de lucru.

Analize gratuite pentru gravide

În asistența medicală ambulatorie clinică de specialitate, specialistul în obstetrică-ginecologie poate acorda câte o consultaţie de supraveghere pentru fiecare trimestru de sarcină și o consultație similară pentru lăuzie, în primul trimestru după naștere, recomandând, dacă este cazul, efectuarea de analize sau internarea în spital.

Dacă medicul are și supraspecializare în medicină materno-fetală, poate efectua ecografii pentru depistarea anomaliilor sarcinii.

În unitățile sanitare cu structuri de obstetrică-ginecologie sau cele specializate în această ramură, se pot efectua servicii medicale standardizate complexe, asimilate unei internări de zi, pentru supravegherea sarcinii normale, având laborator de analize medicale și cabinet medical de specialitate.

Aceste internări implică consultații de specialitate și analize/investigații, unele fiind posibile doar în anumite perioade ale sarcinii. Pentru acest serviciu, medicul specialist trebuie să aibă competenţă/atestat de pregătire în ultrasonografie obstetricală şi ginecologică.

Între săptămâna a 11-a și a 19-a a sarcinii, se poate efectua un screening prenatal în regim de internare de zi, inclusiv o consultație de specialitate obstetrică-ginecologie, un dublu test/triplu test și o ecografie pentru depistarea anomaliilor fetale. Acest serviciu poate fi acordat și concomitent cu internarea pentru supravegherea sarcinii normale.

Vești bune de la CNAS!

Se efectuează în internare de zi și supravegherea sarcinilor cu risc crescut, cum ar fi edemul gestațional, hiperemeza gravidică ușoară, evaluarea gravidelor cu uter cicatriceal în trimestrul III, sau monitorizarea gravidei cu tulburări de coagulare/trombofilii.

La laboratoarele din ambulatoriu, gravidele pot efectua diverse analize medicale specifice, chiar peste valoarea plafonului lunar, pe baza biletului de trimitere emis de medicul de familie sau de cel specializat în obstetrică-ginecologie. Se pot realiza teste de sânge, urină, depistare a diverselor infecții, sau examene Babeş-Papanicolau, printre altele.

Începând cu 1 iulie 2023, laboratoarele pot primi suplimentări financiare pentru serviciile paraclinice legate de sarcină, pentru a permite gravidelor accesul rapid la analize. Scopul acestor reglementări este să încurajeze și să faciliteze supravegherea medicală în perioada gravidității, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro