An de an, litoralul este luat cu asalt de bucureștenii care fug de căldura insuportabilă din Capitală. Nu doar litoralul este destinația lor țintă ci și muntele. O analiză recent arată că bucureștenii continuă să fie cei mai numeroși turiști care aleg să-și petreacă vacanțele pe litoralul românesc. Cu alte cuvinte ei sunt cei care le rotunjesc veniturile hotelierilor.
Cei mai mulți dintre turiștii de pe litoral sunt bucureșteni
În sezonul estival 2023, peste o treime dintre turiștii ajunși pe malurile Mării Negre din Capitală. Conform statisticii unuia dintre cei mai mari turoperatori această cifră reprezintă aproximativ 36% din totalul celor care au ales să se bucure de stațiunile de la malul Mării Negre.
Cel mai mare turoperator pe acest segment, arată că Bucureștiul ocupă cu ușurință primul loc în topul județelor de proveniență a turiștilor. Următoarele două locuri sunt ocupate de județele Prahova și Cluj.
Prahovenii reprezintă aproximativ 5,92% din totalul turiștilor veniți pe litoral. În același timp clujenii se situează pe locul al treilea, cu aproximativ 5,27%.
În continuare, în Topul 10 al județelor din care vin turiști pe litoral se regăsesc și județele Timiș, Brașov, Iași, Argeș, Bacău, Dolj și Suceava. Acestea reflectă procente cuprinse între 2,10% și 5,20%.
Pe de altă parte, județele Tulcea, Ialomița, Mehedinți și Sălaj se află la polul opus al clasamentului. Doar 2% din totalul turiștilor care aleg să petreacă vacanța pe litoralul românesc provin din aceste zone.
Un aspect interesant constatat în analiză este că bucureștenii sunt turiști recurenți. Astfel, mulți dintre ei revin de mai multe ori pe litoral în cadrul aceluiași sezon estival. Datele arată că unii dintre ei se întorc la malul Mării Negre și de 4 ori în aceeași vară.
În schimb, turiștii din alte județe își organizează de obicei o singură deplasare pe sezon cu destinația litoral.
Durata medie a sejurului este diferită în funcție de proveniența turiștilor. Astfel, bucureștenii aleg să petreacă în medie 2,8 nopți pe litoral.Turiștii din alte județe, mai ales cele aflate la mare distanță, preferă sejururi mai lungi, cu o medie de 4,6 nopți.