Reclamă

România va avea două noi reactoare nucleare pentru extinderea mixului energetic. Construcția celor două noi reactoare la Centrala Cernavodă ar urma să fie suportată de compania Nuclearelectrica. Proiectul are ca scop modernizarea și extinderea capacității de producție a energiei nucleare.

La ce valoare se ridică planul de construcție al celor două noi reactoare de la Cernavodă?

Costurile estimate pentru acest amplu proiect se ridică la cel puțin 6,5 miliarde de euro.

Sursa: Nuclearelectrica

În prezent, Nuclearelectrica se află în etape avansate de negociere cu grupul canadian Lavalin. Acesta deține tehnologia Candu, utilizată și la primele două reactoare de la Centrala Nucleară de la Cernavodă.

Obiectivul principal al negocierilor este semnarea unui acord cu Lavalin până la finalul acestui an. Canadienii ar urma astfel să asigure logistica. Cei de la Lavalin folosesc în construcțiile lor apa grea pentru răcire și uraniu natural pentru partea de combustibil. Centralele vechi utilizau uraniul îmbogățit pentru acest lucru.

Obiectivul este semnarea unui acord cu Lavalin la toamnă, iar grupul să se angajeze pentru designul şi sprijinul proiectului, inclusiv la nivelul Comisiei Europene”, a spus Sebastian Burduja.

Proiectul propus de Nuclearelectrica prevede modernizarea unuia dintre reactoarele existente. Alături însă, aceștia își doresc construirea celor două noi unități utilizând tehnologia Candu.   O decizie finală privind investițiile finale pentru construcția noilor reactoare nu poate fi luată în acest moment. Aceasta ar urma să fie adoptată în 2026-2027.

Pentru a acoperi costurile proiectului, România va lua un credit de trei miliarde de dolari de la Banca Exim din SUA. De altfel, țări precum Canada și Coreea și-au arătat deschiderea în a oferi sprijin țării noastre pentru acest proiect ambițios. Totodată și Emiratele Arabe Unite ar putea întinde o mână de ajutor României în perioada demarării construcției.

Conform planurilor, după finalizarea lucrărilor, România ar putea să acopere necesarul de energie inclusiv pentru Republica Moldova.

 


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro