Reclamă

Mașinile second-hand sunt o opțiune populară în rândul românilor cu venituri mai mici, care își doresc să achiziționeze un vehicul. Costurile ridicate ale mașinilor noi fac ca mașinile la mâna a doua să fie preferate datorită prețurilor mai mici și a opțiunilor de negociere. Cu toate acestea, se pare că situația financiară nu va mai fi la fel de favorabilă în viitorul apropiat.

Creșterea semnificativă a prețurilor la mașinile second-hand

Prețurile pentru mașinile second-hand au înregistrat o creștere semnificativă în 2023. Potrivit unei analize, românii vor trebui să plătească cu aproximativ 17% mai mult decât în anul precedent pentru a achiziționa un automobil la mâna a doua. Aceasta înseamnă că prețurile vor ajunge la aproape 12.800 de euro.

Această creștere a prețurilor are la bază problemele apărute pe piața mașinilor second-hand. Scăderea ofertei de mașini și inflația ridicată care afectează toate domeniile de activitate, inclusiv industria auto, sunt factori care contribuie la această situație. De asemenea, cererea ridicată pentru mașinile noi disponibile imediat a determinat o creștere a interesului pentru mașinile second-hand, potrivit unei analize realizate de Instant.ro, în cadrul pieței de mașini second-hand.

Schimbările în comportamentul de consum al românilor

Conform experților, creșterea prețurilor este legată de perioada pandemiei COVID-19. În timp ce piața mașinilor second-hand se recuperează treptat, comportamentul de consum al românilor s-a schimbat. Preferințele se îndreaptă către mașinile mai noi, cu kilometraj mai mic. Limitarea vechimii mașinilor la maximum 10 ani a dus la o înnoire mai rapidă a parcului auto și la apariția unor oferte mai bune.

Vești proaste pentru românii care vor să își cumpere o mașină second-hand! Prețurile au explodat

Preferințe și tendințe în achiziționarea mașinilor second-hand

Cele mai populare mărci de mașini second-hand în România sunt Volkswagen, BMW, Audi, Renault și Mercedes, în timp ce Ford și Skoda ocupă pozițiile următoare. Conform estimărilor Instant.ro, în 2023, cumpărătorii vor fi mai interesați de mașinile cu motoare pe benzină decât de cele diesel. Totuși, numărul de mașini second-hand transferate și înmatriculate în perioada mai-iunie 2023 a scăzut la aproximativ 66% față de 73% în aceeași perioadă din 2018.

Potrivit cercetărilor, românii își schimbă mașinile cel mai des după ce acestea au parcurs între 150.000 și 200.000 de kilometri. Preferințele s-au îndreptat către SUV-uri, care oferă spațiu suficient pentru întreaga familie și abilități de a parcurge drumuri dificile sau teren accidentat.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro