Reclamă

În scopul combaterii infracțiunilor sexuale comise împotriva minorilor, s-a luat decizia de a înăspri legislația în acest domeniu. Modificările legislative vizează Codul penal, Codul de procedură penală și Legea audiovizualului.

Actul normativ aduce o serie de schimbări importante. În primul rând, se prevede pedeapsa cu închisoarea de la șase luni la trei ani pentru cei care întrețin acte de natură sexuală cu un minor care practică prostituția, cu excepția cazurilor în care fapta constituie o infracțiune mai gravă. De asemenea, se elimină imprescriptibilitatea infracțiunii de pornografie infantilă.

Se schimbă legea în România! Se ajunge mai repede după gratii

O altă modificare importantă este pedeapsa cu închisoarea de la șapte la 12 ani pentru violul asupra unui minor care a împlinit vârsta de 16 ani.

Cazurile în care există vătămare corporală, punerea în pericol a vieții victimei, agresiunea asupra unei femei gravide sau cea care rezultă în sarcina victimei, precum și cele în care victima se află într-o stare de vulnerabilitate datorată vârstei, bolii sau handicapului fizic sau psihic vor fi pedepsite cu închisoarea de la șapte la 15 ani.

Se schimbă legea în România! Sancțiunile au fost înăsprite. Românii care încalcă regulile ajung după gratii

De asemenea, faptele comise de un adult asupra unui minor prin constrângere, prin punerea în imposibilitate de a se apăra sau de a-și exprima voința, sau profitând de această stare, vor fi pedepsite cu închisoarea de la opt la 15 ani.

În cazul în care victima moare ca urmare a actului de natură sexuală, pedeapsa va fi de închisoare de la nouă la 18 ani. Dacă actul de natură sexuală, altul decât violul, este comis asupra unui minor care nu a împlinit vârsta de 16 ani, pedeapsa prevăzută este de închisoare de la trei la 10 ani, însoțită de interzicerea exercitării unor drepturi.

Trebuie menționat că faptele nu vor fi considerate infracțiuni în cazul în care diferența de vârstă între autor și victimă nu depășește cinci ani. Prevederile acestei legi vor intra în vigoare la data de 1 ianuarie.

Situația îngrijorătoare în Europa

Conform estimărilor Consiliului Europei din 2020, unul din cinci copii devine victimă a unui abuz sexual în Europa. Cu toate acestea, 90% dintre aceste cazuri nu sunt raportate autorităților polițienești sau instanțelor de judecată.

Fundația Salvați Copiii subliniază necesitatea unei pedepse mai aspre pentru infractorii condamnați pentru proxenetism, folosirea prostituției infantile, viol, agresiune sexuală, act sexual cu un minor, corupere sexuală a minorilor și racolare minorilor în scopuri sexuale.

În același timp, numărul deciziilor instanțelor de judecată care au aplicat pedepse cu suspendare pentru infractori a crescut odată cu creșterea cazurilor de viol asupra minorilor.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro