Legile Educației, promulgate de președintele Klaus Iohannis, vin cu noi modificări din toamnă în școli: devine complet interzis ca părinții să facă acest lucru. Toți trebuie să știe acest lucru înainte să-și viziteze copii în unitățile educațioanle.
Devine complet interzis ca părinții să facă acest lucru în școli
Anul școlar 2023-2024 aduce noi modificări în toate școlile din România. Vara aceasta, Legile Educației, proiectul de temelie al președintelui Klaus Iohannis, au fost promulgate. Acestea vor intra în vigoare din această toamnă și prevăd noi reguli și sancțiuni.
Atât elevii, cât și părinții, trebuie să știe că există o serie de modificări pe care trebuie să le respecte. Printre cele mai importante fiind faptul că de acum înainte, părinții nu vor mai putea să vină oricând, după bunul plac, la școală, să vorbească cu profesorii sau cu directorul unității.
Mai exact, școlile pot de la începutul anului școlar, la nivel individual, să-și stabilească un regulament intern. Ceea ce înseamnă că procedura de acces în unitatea de învățământ poate să difere de la locație la locație și să impună anumite condiții.
Ce reguli ar putea impune școlile pentru vizitele părinților în școli
În Legea Educației pentru învățământul pre-universitar, există mai multe condiții pe care școlile le-ar putea pune pentru părinți.
Printre acestea se numără programarea în prealabil al unei întrevederi cu un cadru didactic sau conducerea școlii, desfășurarea unei activități în comun cu profesorii sau cu alți părinți (aceasta trebuie să fie aprobată înainte de conducerea scolii) sau deplasarea pentru acte/documente la secretariat.
De la aceste situații sunt exceptate situațiile de urgență, în care părintele este chemat la școală sau este necesar să intervină.
O asemenea reglementare a fost necesară pentru sporirea măsurilor de siguranță a cadrelor didactice. De-a lungul anilor, au fost raportate numeroase cazuri în care părinții au fost agresivi sau au intrat în școli și au avut un comportament nepotrivit.