Reclamă

Sebastian Burduja, ministerul Energiei, a făcut anunțul zilei despre facturile românilor. Schema de plafonare a energiei, decisă de Guvern în contextul creșterilor alarmante la prețuri, nu va mai fi valabilă mult timp.

Ministrul Energiei a spus ce se va întâmpla cu facturile românilor

Românii de pretutindeni au beneficiat de la începutul acestui an de prețuri mai mici la energie, după ce Guvernul a plafonat prețurile atât la gaze, cât și la energie electrică.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a vorbit recent despre această schemă de plafonare. El a declarat că în prezent există o întârziere semnificativă în ceea ce privește decontările.

Mai exact, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) are aprobate cereri de la furnizori pentru decontări în sumă de două miliarde lei, însă Ministerul nu dispune de acești bani. Astfel că în cadrul Guvernului, urmează să aibă loc noi discuții cu Ministerul Finanțelor, pentru a rezolva această problemă. În principiul, banii ar trebui să vină din taxa de solidaritate, plătită de marile companii.

Cât vor mai plătii românii prețuri mai mici la energie

Burduja a vorbit și despre schema de plafonare, care le-a permis românilor să facă față costurilor mult prea mari la energia necesară pentru gospodăriile lor. Conform OUG dat de Guvern în 2022, aceasta ar trebui să fie valabilă pentru următorul an și jumătate, până pe 31 martie 2025.

Doar că există un mesaj din partea Comisiei Europene, care a sfătuit Executivul de la București ca aceste măsuri să fie „mai bine ţintite„. Cu alte cuvinte, ar trebui să existe modificări prin care doar persoanele cu situații materiale dificile să beneficieze de scheme de ajutor. Ceea ce ar însemna că nu toți românii vor beneficia în continuare de prețurile mai mici.

Astfel că plafonarea ar putea dura doar până în martie 2024, după cum s-a discutat până acum la nivel european. Ministrul Sebastian Burduja a mai precizat că Guvernul face eforturi să mențină această plafonare.


Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro