Reclamă

BNR a anunțat că rata anuală a inflației va continua să scadă în următoarele luni. Previziune au fost  publicate în Raportul asupra inflației din mai. De asemenea, Consiliul de administrație al BNR care a avut loc la începutul acestei lui, 2023 estimează că rata inflației va coborî la nivelul de o cifră în trimestrul III. Totodată, experții spun și că va ajunge la 7,1% în decembrie 2023.

Ce se întâmplă cu rata anuală a inflației?

Consiliul de administrație al BNR a decis în unanimitate menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7%. De asemenea, ratele dobânzilor pentru facilitatea de creditare (Lombard) și facilitatea de depozit au fost menținute la nivelurile de 8% și, respectiv, 6%. Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit a fost păstrată la nivelurile actuale.

BNR a subliniat că scăderea viitoare a ratei inflației se datorează factorilor legați de piața actuală.

S-a observat că determinanţii majori ai descreşterii viitoare a ratei anuale a inflaţiei rămân factorii pe partea ofertei, în principal efectele de bază dezinflaţioniste şi ameliorarea funcţionării lanţurilor globale de producţie/aprovizionare, alături de amplele corecţii descendente consemnate în ultimele trimestre de cotaţiile unor mărfuri, mai ales ale energiei, ţiţeiului şi materiilor prime agroalimentare, pe fondul detensionării pieţelor en-gros. Efectele de bază vor continua să se manifeste îndeosebi pe segmentul produselor energetice, precum şi pe cel al alimentelor procesate, afectând astfel vizibil şi dinamica inflaţiei de bază în perioada următoare, în timp ce influenţele descreşterii unor cotaţii sunt de aşteptat să se transmită treptat.”, arată reprezentanții BNR.

Oficialii Băncii Naționale a României atrag atenția asupra incertitudinilor și riscurilor fenomenului. Printre acestea se numără reducerea livrărilor de țiței anunțată recent de către țările OPEC. Totodată și măsura temporară de plafonare a adaosului comercial la produsele alimentare de bază este un factor important în acest caz.

Recent, un oficial din partea Băncii Centrale Europene a precizat că inflația scade mai repede decât era anticipat. Ignazio Visco, șeful autorității monetare a Italiei și membru în consiliul de conducere al BCE susține că inflația din zona euro deja scade mai rapid decât arătau previziunile făcute în acest sens.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro